Uzorni naučni bilansi kongresa kliničke hemije i laboratorijske medicine u Herceg Novom




Uzorni naučni bilansi kongresa kliničke hemije i laboratorijske medicine u Herceg Novom

Koliko su XXX kongres Balkanske kliničko laboratorijske federacije i II konferencija Crnogorskog društva za kliničku hemiju i laboratorijsku medicinu, koji su održani u Herceg Novom od 27. do 30. septembra bili uspješni, moglo bi se prosuditi već na osnovu podatka da je na skupu učestvovalo 408 učesnika iz 28 država svijeta. Uz to, sa četiri plenarna, 11 naučnih sesija sa ukupno 57 predavanja i 87 elektronskih poster prezentacija, koji su pokrili veliki broj oblasti laboratorijske medicine, ovaj skup bio je najveći tog tipa u ovom dijelu Evrope. Prema riječima dr Tanje Antunović, koja radi u centralnoj laboratoriji Kliničkog centra Crne Gore i koja je predvodila organizacioni odbor kongresa,  u fokusu su bile nove preporuke u oblastima: harmonizacije, imunologije, dijagnostičke endokrinologije, hematologije i hemostaze, alergologije, dislipidemija, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti. Prikazi slučajeva u dvije dodatne sesije bavili su se skraćenjem puta od dijagnostičkih postupaka do postavljanja prave dijagnoze pacijenta. Prateći najaktuelnije trendove vođene <span class="CyrLatIgnore">cutting edge</span> tehnologijama u oblastima istraživanja, dijagnostike i terapije, eminentna imena svjeteske naučne scene prezentovala su svoja iskustva i rezultate istraživanja.

Vodeći profesori iz ovih oblasti - Mauricio Ferari (Italija), Etien Kavalier (Belgija), Khosrow Adeli (Kanada), Gari Mor (Velika Britanija), Dobrin Svinarov (Bugarska), Mario Plebani (Italija), Jovan Antović (Švedska) i Sven Sendberg (Norveška) - svojim učešćem su pomjerili trodnevni hercegnovski  kongres daleko izvan granica lokalnog. Njihove profesionalne i naučne reference svrstavaju ih u grupi idejnih predvodnika (opinion leaders) u oblasti laboratorijske dijagnostike.

S obzirom da održivost postaje osnova svih modernih strategija razvoja, predavanje kojim otvoren BCLF2023, predsjedinice evropske i buduće predsjednice internacionalne federacije kliničke hemije i laboratorijske medicine, prof. Tomris Ozben (Turska) uputila nas je na važnost i načine uvođenja ekoloških, zelinih standarda u kliničke laboratorije.

Kako je istakla dr Antunović, organizatori su ponosni što smo, po prvi put u Crnoj Gori, imali priliku da čujemo jednog od vodećih istraživača u oblasti precizne medicine u svijetu - prof. Sergeja Đuranovića. Među ostalim gostima, koji imaju značajne međunarodne reference, a porijeklom su iz ovih krajeva, važno je pomenuti prezentacije prof. Srđana Đurovića (terapija psihijatrijski poremećaja), prof. Marine Minić Novčić (dislipidemije) i prof. Slavice Pavlović Đuranović (liječenje malarije). Zajedno sa predavačima iz Crne Gore i ostalih zemalja članica Balkanske federacije, naučni program skupa može se pohvaliti sa ukupno 52 govornika.

Jednoglasna ocjena učesnika i predavača je da je ovaj skup ostvario svoje ciljeve - profesionalni napredak, razmjena iskustava, usvajanje novih znanja i izazova i, ne manje važno, uspostavljanje još bliže saradnje među prisutnim specijalistima laboratorijske medicine.

Savršeno okruženje, pozornica ovog kongresa bio je najljepši zaliv Jadranskog mora, Boka Kotorska.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.