Sastanak sa predstavnicima Svetske zdrastvene organizacije - WHO




Sastanak sa predstavnicima Svetske zdrastvene organizacije - WHO

Danas je u prostorijama Medicinskog fakulteta održan sastanak sa predstavnicima Svetske zdrastvene organizacije - WHO na temu "Edukacija ljekara i sestrinskog kadra" sa akcentom na razvoj ljudskih resursa u kontekstu implementacije  Projekta reorganizacije Hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori.        

Pozdravljajući  korake koje je Medicinski fakultet do sada preduzeo u saradnji sa resornim ministarstvom, u smislu priprema za uvodjenje specijalizacije iz oblasti Urgentne medicine, dr sci. med Mina Brajović, šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori istakla je da je kompetentan kadar okosnica snažne službe hitne pomoći sposobne da blagovremeno detektuje hitno stanje i kvalitetno zbrine ugroženog gradjanina.

Efikasno zbrinjavanje akutnih stanja, poput trauma, komplikacija u trudnoći, pogoršanja stanja osoba sa hroničnim oboljenjima u raznim fazama života – traži dovoljan broj kompetentih ljekara, medicinske sestre i tehničare koji redovno obnavljaju svoja znanja i vještine.

Prema njenim riječima, efikasnu službu hitne pomoći čine motivisani i kompetentni zdravstveno radnici. Takva Služba hitne pomoći je srce sistema zdravstvene zaštite i okosnica napora sistema na planu ostvarivanja jednako dostupne zdravstvene zaštite za sve.

Dr sci. med Mina Brajović, upoznala je dekana prof. dr Miodraga Radunovića i njegov tim sa ključnim, preliminarnim nalazima SZO ekspertskog tima.

Uvažavajući kompleksnost Urgentne medicine, ali i ograničenja u pružanju usluga Hitne pomoi u Crnoj Gori, prisutni su se složili o potrebi osvježavanja postojećeg plana i programa dodiplomske nastave u dijelu koji se tiče sticanja znanja iz oblasti urgentne medicine.

U tom smislu, SZO pružiće podršku kroz svoj Kolaborativni centar. Prepoznajući potrebu dalje optimizacije modela pružanja usluga Hitne pomoći kroz proširivanja dijapazona zadataka i ovlašćenja medicinskih sestara  posebna pažnja posvećena je i razmatranju opcija o saradnji za uvodjenje i sprovodjenje posebnog programa edukacije iz oblasti Urgentne medicine za ovaj profil zdravstvenih radnika, kako bi se njihova znanjanja i vještine dodatno osnažili.

          Sastanku su prisustvovali šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori dr sci. med Mina Brajović, dr Vanessa Naidoo, tehnički službenik iz SZO sjedista u Ženevi,  dekan Medicinskog fakulteta prof.dr Miodrag Radunović i prodekan za medjunarodnu saradnju na Medicinskom fakultetu  prof. dr Nataša Popović .



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.