Studentu Medicinskog fakulteta UCG Anesu Baliću nagrada za najbolju oralnu prezentaciju postera




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Student šeste godine studijskog programa Stomatologija Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Anes Balić, učešćem na Kongresu Hrvatskog stomatološkog društva HLZ-a i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, dobio je nagradu za najbolju oralnu prezentaciju postera pod naslovom "Učestalost i racionalnost primjene antibiotika u stomatološkoj praksi Crne Gore", pod mentorstvom doc. dr Marije Antunović

Cilj rada bio je utvrditi vrstu primjenjivanih antibiotika, njihovu srednju dnevnu dozu, kao i srednju dužinu trajanja terapije u pojedinim stomatološkim stanjima, te procijeniti racionalnost primjene istih u stomatološkoj praksi u Crnoj Gori.
 
Istraživanjem je obuhvaćeno 5000 odraslih pacijenata (57% muškaraca i 43% žena), bez sistemskih bolesti i alergija. Antibiotici su bili korišćeni u 748 slučajeva (14,96%), tj. približno kod svakog sedmog pacijenta, od čega kod 45% osoba muškog i 55% osoba ženskog pola. Bili su indikovani u terapiji sljedećih patoloških stanja: abscessuspericoronitisradix gangraenosa i dens impactus.
 
Amoksicilin, kao i amoksicilin u kombinaciji sa klavulanskom kiselinom, korišćeni su kod 75% pacijenata u liječenju različitih patoloških stanja u stomatologiji, a srednja dužina trajanja terapije iznosila je pet dana, nezavisno od vrste antibiotika i načina primjene lijeka.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.