Medicinski fakultet-nosilac projekta ARIST




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesori, doktori i studenti Medicinskog fakulteta na čelu sa prof. dr Snežanom Pantović, rukovoditeljkom projekta su u oktobru 2023. godine započeli projekat koji se sprovodi u vidu edukativnog, kulturno- inovativnog  programa za  osnovce i srednjoškolce uzrasta 13-19 godina, na temu “Značaj fizičke aktivnosti, ishrane i rehabilitacije na psiho-fizičko zdravlje sportista i rekreativaca, potencijali za razvoj zdravstvenog turizma’’(ARIST). Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera kao i Komisijom za antidoping, a pod pokroviteljstvom je Fonda za inovacije. Ideju projekta ličnim primjerom podržala je i fabrika prirodnih proizvoda “Frudo”. 

Projekat je započet na sjeveru Crne Gore  u Mojkovcu, Kolašinu, Beranama i Pljevljima. U pomenutim gradovima predavači su održali predavanja  i interaktivne radionice na teme iz oblasti ishrane i suplementacije, rehabilitacije sportista i rekreativaca, prisustvo dopinga i fer play u sportu  značaj određivanja BMI i psihoaktivnih supstanci u urinu, ukazivanje prve pomoći. O sportu i turizmu u službi razvoja zdravstvenog turizma nešto više su rekle predstavnice Ministrastva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. 

Pored predavanja, učesnici su imali priliku da provedu vrijeme sa vrhunskim sportistima koji su podijelili svoja iskustva sa njima. Nastavak projekta se nastavlja i u gradovima centralne i južne regije.
Projekat traje do kraja marta nakon čega se planira završna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati i iskustva sprovedenih aktivnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.