Doktorka Aleksandra Klisić dobitnica godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore




Doktorka Aleksandra Klisić dobitnica godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore

Univerzitet Crne Gore prepoznao je  izuzetan doprinos doc. dr Aleksandre Klisić u oblasti laboratorijske medicine, endokrinologije, dijabetesa i poremećaja metabolizma, za šta joj je, na predlog Medicinskog fakulteta, rektor UCG prof. dr Vladimir Božović uručio godišnju nagradu UCG, na svečanoj sjednici Senata. 

Njeno ime se našlo u protekloj godini među imenima naučnika Univerziteta Crne Gore koji su na prestižnoj Stanfordovoj listi koja broji 2% najuticajnijih i najreferentnijih svjetskih naučnika.

Na Univerzitetu Crne Gore, u protekloj godini, dr Klisić je izabrana u akademsko zvanje docent za oblast Funkcionalna grupa bazičnih medicinskih predmeta i Grupa predmeta Uvoda u medicinu, na Medicinskom fakultetu UCG.

Naučnoistraživački radovi dr Klisić o ulozi novih i tradicionalnih biomarkera u kardiometaboličkim poremećajima i njihovoj primjeni u dijagnostičke svrhe, kao i ostala istraživanja iz oblasti laboratorijske medicine, endokrinologije, dijabetesa i poremećaja metabolizma, objavljeni su u renomiranim časopisima Thomson Reuters (SCI/SCIE) kategorije. Rezultate istraživanja objavljivala je i u vidu predavanja po pozivu i usmenih izlaganja na međunarodnim i nacionalnim kongresima, simpozijumima i konferencijama.

Dr Klisić je autor preko 70 naučnoistraživačkih radova objavljenih u međunarodnim časopisima indeksiranim na SCI/SCIE/SSCI/A&HCI listama (Q1, Q2, Q3, Q4 kategorije). Takođe, zapažena je i kao recenzent sa oko 800 recenziranih naučnih radova u časopisima SCI/SCIE kategorije, kao i članstvom u uredništvu u vrhunskom međunarodnom naučnom časopisu kategorije Q1 (PLOS One).

Istaknuto je njeno učešće u nacionalnim i međunarodnim projektima, budući da je bila i rukovodilac tri međunarodna projekta.  Od 2021. godine rukovodilac je Centra za laboratorijsku dijagnostiku, ZU Dom zdravlja, Podgorica, Crna Gora, a od 2018. godine je i na čelu tima za Akreditaciju Centra za laboratorijsku dijagnostiku ZU Dom zdravlja, Podgorica kao prve akreditovane medicinsko-biohemijske laboratorije u Crnoj Gori prema standardu MEST EN ISO 15189:2016.

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je stekla zvanje doktora medicinskih nauka (2015. godine) i zvanje specijaliste kliničke biohemije (2011), potom i supspecijaliste laboratorijske endokrinologije (2018), kao prvi student iz generacije. Rješenjem Ministarstva zdravlja Crne Gore stekla je zvanje Primarijus 2018. godine.

  

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.