Promotivni događaj „Rotari za preciznu medicinu u Crnoj Gori“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore održan je promotivni događaj povodom predstavljanja rezultata globalnog granta pod nazivom „Rotari za preciznu medicinu u Crnoj Gori“. Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje naučnoistraživačke infrastrukture Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kroz nabavku savremene naučne opreme za analizu bioloških makromolekula, kao i šestomjesečnu obuku jednog doktora medicine za njeno korišćenje.

Na promociji su govorili ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori Andreina Marsella, dekan Medicinskog fakulteta UCG prof. dr Miodrag Radunović, predsjednica RC Kotor Aleksandra Ivanović, bivši predsjednik RC Bari Alberto di Cagno, dr Sergio Giannattasio, naučnik iz italijanskog Nacionalnog naučnoistraživačkog centra (CNR) i primarni kontakt za projekat iz RC Bar, te dr Vincenzo Sassanelli, guverner RD 2120.

U svojim kratkim obraćanjima, govornici su naglasili značaj projekta za unapređenje oblasti precizne medicine u Crnoj Gori, u cilju poboljšanja zdravlja i blagostanja stanovništva. Preciznije, jedan od ciljeva projekta je analiza individualnih varijacija bioloških svojstava i njihova korelacija sa kliničkim parametrima, usmjerena ka poboljšanju dijagnostičkih i terapijskih procedura.

Oblast precizne medicine je još uvijek u ranoj fazi razvoja u Crnoj Gori, a dvije glavne institucije na Univerzitetu Crne Gore odgovorne za naučna istraživanja u oblasti biomedicine su Medicinski fakultet i Institut za napredne studije sa svojim Centrom za biomedicinu. Prof. dr Ljiljana Vučković sa Medicinskog fakulteta i dr Maša Ždralević sa Instituta za napredne studije odgovorne su za realizaciju Rotary4PM projekta. Laboratorija za molekularnu medicinu, osnovana 2018. godine na Medicinskom fakultetu, predstavlja njihovu zajedničku istraživačku platformu za sprovođenje aktivnosti u okviru aktuelnih naučnih projekata, kao i obuku studenata doktorskih studija. Njihovi zajednički napori usmjereni su na razvoj istraživanja molekularne osnove i mehanizama bolesti, ćelijske i molekularne biologije, biologije kancera, novih tehnologija u dijagnostici i praćenju bolesti, personalizovane medicine, genetike i epigenetike. Stoga je predmetna nabavka savremene naučne opreme od strateškog značaja za unapređenje i zdravstva i zdravstvenih usluga u Crnoj Gori jer će se na ovaj način značajno obogatiti spektar metodologija koje koriste crnogorski naučnici, kako za istraživanje, tako i za prevenciju i kontrolu različitih bolesti. Kupljeni instrument biće dostupan svom akademskom i naučnom osoblju, kao i kliničarima. Na taj način, ovaj projekat će dodatno ojačati saradnju naučnoistraživačkih laboratorija sa kliničkim dijagnostičkim laboratorijama.

Takođe, ovaj projekat će poboljšati dijagnostičke sposobnosti, podići profil i vidljivost istraživanja i poboljšati vještine medicinskog i naučnog osoblja na Univerzitetu Crne Gore, koji danas imaju mogućnost da samostalno sprovode konkurentna istraživanja u različitim oblastima biomedicine, koristeći savremene molekularno biološke i biohemijske tehnike i metode.

Značaj uspješne realizacije ovog projekta ogleda se i u produbljivanju i jačanju postojećih veza između Crne Gore i Italije, osvjedočenih kroz višegodišnju uspješnu saradnju naučnika sa Univerziteta Crne Gore sa kolegama iz Italije.

Kako je u svom govoru zaključio dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Radunović, Univerzitet Crne Gore u godini jubileja, 50 godina od osnivanja, nastavlja da bude značajna potpora nauci i lider u podizanju kvaliteta obrazovanja, postavši generator razvoja nauke i društva u cjelini.

Događaju su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, gđa Marijeta Barjaktarović Lanzardi, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, kao i prodekani Medicinskog fakulteta, prof. dr Aneta Bošković, prodekan za nauku, prof. dr Nataša Popović, prodekan za međunarodnu saradnju, i prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić, prodekan za nastavu, predstavnici Rotari klubova Kotor i Bari, kao i predstavnici drugih klubova iz Crne Gore.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.