Odbrana doktorske disertacije dr pharm Gordane Stanojević




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danas je u amfiteatru Medicinskog fakulteta dr pharm Gordana Stanojević  javno branila doktorsku disertaciju pod nazivom »Primjena odabranih tehnika 3D štampe u izradi tableta za personalizovanu terapiju«

pred Komisijom u sastavu:

  • dr Zorica Potpara, vanredna profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore;
  • dr Svetlana Ibrić, redovna profesorica Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
  • dr Nataša Duborija Kovačević, redovna profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore;

Informacije o doktorandu i kratki prikaz rada

Gordana Stanojević (djevojačko Boljević) je rođena u Podgorici, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju kao dobitnik diplome Luča I. Farmaceutski fakultet u Podgorici upisala je 2008. godine i diplomirala u roku sa prosječnom ocjenom 9,99. Nakon obavljenog pripravničkog staža zasniva radni odnos u apoteci, a od 2015. godine zaposlena je u Institutu za ljekove i medicinska sredstva, gdje je od oktobra 2021. godine rukovoditeljka Centra za odobravanje ljekova.

U periodu od 2013. do 2023. godine bila je angažovana kao saradnik u nastavi na Medicinskom fakultetu u Podgorici, na studijskom programu Farmacija, gdje je učestvovala  u izvođenju praktične nastave na predmetima Farmaceutska tehnologija I, II i III i Osnovi industrijske farmacije. Član je Komisije Ministarstva zdravlja za polaganje stručnog ispita za farmaceute i predstavnik Crne Gore u Komisiji Evropske farmakopeje pri Evropskom direktoratu za kvalitet ljekova (EDQM).

Kratki prikaz rada:

Svijet se nalazi na pragu četvrte industrijske revolucije, a kao jedan od predvodnika promjena koje ona nosi sa sobom izdvaja se tehnologija aditivne proizvodnje, odnosno trodimenzionalne (3D) štampe. 3D štampa omogućava izradu prilagođenih objekata, kompleksnog oblika i sastava, različitih fizičkih i mehaničkih karakteristika, sloj po sloj, uz uštedu energije i sirovina. Ova tehnologija, nastala 80-ih godina prošlog vijeka, prvenstveno se koristila za proizvodnju prototipova. Danas se koristi u gotovo svim granama industrije, zahvaljujući fleksibilnosti i efikasnosti ovog digitalizovanog koncepta.

U izradi farmaceutskih oblika, do sada su korištene različite tehnike 3D štampe, uključujući fuziju istopljenog filamenta zasnovanu na ekstruziji materijala, selektivno lasersko sinterovanje (SLS) zasnovano na fuziji čestica praška pod uticajem lasera, kao i fotopolimerizacione tehnike poput stereolitografije (SLA) i digitalnog projektovanja svjetlosti (DLP). Istraživanje u okviru ove doktorske disertacije obuhvatilo je primjenu DLP i SLS tehnika 3D štampe, odnosno bazirano je na ispitivanju potencijala koje ove tehnike imaju za primjenu u personalizovanoj terapiji. Poznato je da postoje velike individualne razlike u pogledu odgovora pacijenata na ljekove koje primjenjuju. Cilj koncepta pesonalizovane terapije jeste da se terapija prilagodi individualnim potrebama pacijenata, zavisno od njegovih osobina, potreba i stanja bolesti, kako bi se postigli željeni terapijski ishodi. Istraživanja sprovedena u okviru ove doktorske disertacije pružila su nova i detaljna saznanja o potencijalima i ograničenjima za primjenu odabranih tehnika 3D štampe - digitalnog projektovanja svjetlosti i selektivnog laserskog sinterovanja u izradi tableta za personalizovanu terapiju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.