Klisić: Jubilej UCG kao svojevrstan spomenik i priznanje naučnoistraživačkoj i akademskoj zajednici Crne Gore




Klisić: Jubilej UCG kao svojevrstan spomenik i priznanje naučnoistraživačkoj i akademskoj zajednici Crne Gore

Univerzitet Crne Gore je u svojih pet decenija postojanja razvio lijepu tradiciju vrednovanja onih najboljih. Već godinama prepoznaje pojedince koji daju veliki doprinos Univerzitetu, ali i cjelokupnom crnogorskom društvu uz širenje znanja i predanost naučnoistraživačkom radu. Takvi istaknuti predstavnici naučno-obrazovne zajednice u Crnoj Gori zavređuju posebno priznanje kakvo je godišnja nagrada Univerziteta Crne Gore.

Jedna od dobitnica ove prestižne nagrade za 2023. godinu je doc. dr Aleksandra Klisić, nagrađena za izuzetan doprinos koji je ponudila u oblasti laboratorijske medicine, endokrinologije, dijabetesa i poremećaja metabolizma. Njeno ime se u 2023. godini našlo među imenima naučnika Univerziteta Crne Gore koji su na prestižnoj Stanfordovoj listi koja broji dva posto najuticajnijih i najreferentnijih svjetskih naučnika, dok je u istoj godini na Univerzitetu Crne Gore izabrana u akademsko zvanje docent za oblast Funkcionalna grupa bazičnih medicinskih predmeta i Grupa predmeta Uvoda u medicinu, na Medicinskom fakultetu UCG.

Docent dr Klisić se na ove načine i sama upisala u bogatu istoriju Univerziteta, te se u susret 50. rođendanu UCG-a osvrnula na snažnu povezanost koju ima sa ovom obrazovnom institucijom, istakla važnu ulogu koju za Crnu Goru ima Medicinski fakultet i ukazala na značaj produbljivanja međunarodne saradnje.

Kakvu je ulogu u Vašem životu i usavršavanju odigrao Univerzitet Crne Gore? Koliko Vas je inspirisao i usmjerio za dalje ciljeve?

Univerzitet kao najstarija visoko obrazovna institucija u Crnoj Gori, kao i glavna naučno istraživačka baza sa 19 jedinica u svom sastavu, svakako je izazov i obaveza za sve nas koji imamo čast da smo dio te konstrukcije. Doprinos svakog od nas pojedinačno, iako mali, na svoj način je slagalica u mozaiku, koji nas determiniše i pozicionira tako da svojim kvalitetom stojimo rame uz rame sa vodećim univerzitetskim centrima Evrope i svijeta. Ovaj jubilej je svojevrstan spomenik i priznanje naučnoistraživačkoj i akademskoj zajednici Crne Gore. Sama činjenica da toliko dugo opstaje, razvija se i unapređuje, govori u prilog zaslugama i misiji koju je naš Univerzitet obavio za pola vijeka svog plodonosnog trajanja.

Kakav je značaj Medicinskog fakulteta za crnogorsko društvo? Koliki doprinos su kroz istoriju profesori, studenti i ostalo osoblje fakulteta dali očuvanju nacije zdravom i unapređenju zdravstvenog sistema?

Značaj Medicinskog fakulteta je nemjerljiv sa aspekta razvoja i unapređenja medicinske struke i boljeg kvaliteta života. Prešli smo veliki put od samih početaka, ali jasno je da uvijek ima mjesta napretku. Veliki entuzijazam profesora i saradnika u nastavi čini nas spremnim za nove izazove i stalan napredak, na zadovoljstvo svih koji su dio ovog procesa. Naši studenti su pravo blago i ja iskreno vjerujem u mladost i znanje. Kako bi se našla prava ravnoteža između želja i mogućnosti, potrebno je da u budućnosti svi još više budemo posvećeni istom cilju. Onda će i naš zdravstveni sistem dobiti na još većem kvalitetu, na radost svih građana Crne Gore kojima, uostalom, i treba da služi i čije potrebe servisira.

Kakav osjećaj je nalaziti se među imenima naučnika Univerziteta Crne Gore koji su na prestižnoj Stanfordovoj listi koja broji 2% najuticajnijih i najreferentnijih svjetskih naučnika?

Priznanja su nešto što godi i što je dokaz da ste na pravom putu. Ako Vaš trud nije uzaludan i ako ga i drugi prepoznaju i cijene, onda je to satisfakcija za nove, veće i važnije pobjede. Nauka je ljubav, a istraživanja su posljedica želje da dopremo do svijeta neslućenih mogućnosti koje, katkad, vode putem epohalnih otkrića. Bez lažne skromnosti, želja svih nas koji se bavimo istraživanjima je da rezultat bude jasan i opipljiv, a onda da ima svoju svrhu i primjenu.

Kako biste ohrabrili studente medicine da se i oni upuste u naučnoistraživački rad?

Studentima jednostavno vjerujem. Nastojim da budem podrška i da ohrabrim njihov trud i napore. Sve što uložimo u znanje i mladost višestruko se isplati i vrati na način koga ponekad nismo ni svjesni. Moje iskustvo ide u prilog tome. Danas, sa ove vremenske distance, zahvalna svojim profesorima, nastojim da na isti način vratim dug svojim studentima, na ponos prošlih i zadovoljstvo sadašnjih i budućih generacija.

Kakav je za Vas, ali i za Medicinski fakultet značaj učešća na međunarodnim projektima? Koliko to doprinosi pozicioniranju na mapi svjetskih univerziteta?

Međunarodni projekti i saradnja su nešto što, svakako, ohrabruje sa aspekta novog kvaliteta u oblasti razmjene iskustava i znanja. Posebno su značajni na polju medicine, gdje se skoro nameću kao imperativ. Brzina kojom putuju informacije i način zahvata u iste omogućava, ali i zahtijeva konstantni rad i usavršavanje kako bismo bili u korak s vremenom i tako bili konkurentni i spremni da odgovorimo svim izazovima. Međunarodni projekti su neophodni, a naši ljudi imaju sposobnosti i znanja da ih iznesu i adekvatno odgovore zadacima. Vjerujem u domaću pamet jer ona je naš zalog za budućnost i naš najveći kapital.

Šta biste poručili Univerzitetu za njegov 50. rođendan? Kakve savjete za budućnost biste dali?

Šta poželjeti slavljeniku?! Pedeset svjećica na torti jeste za respekt. Univerzitet raste i stasava, doprinoseći obrazovnoj i naučnoj genezi društva u cjelini. Sada kada slavimo jubilarni 50. rođendan, ponosni smo na sve što je nastalo kao plod ove visoko obrazovne ustanove. Mislim da smo na pravom putu. Svaka dobronamjerna kritika je dobrodošla i pospješuje razvoj naučne i kritičke misli u cilju nezavisnosti Univerziteta i njegove bolje pozicije u društvu. Biti dio svega toga, velika je čast i odgovornost.

 

Foto: Privatna arhiva, UCG



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.