Dan farmakogenomike 18. aprila na Medicinskom fakultetu




Dan farmakogenomike 18. aprila na Medicinskom fakultetu

Centrar za naučnoistraživački rad Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu, rukovodećom institucijom projekta "Farmakogenomika u ojačanom IMGGI", koje se sprovodi uz podršku Evropske Unije kroz program HORIZON-WIDERA-2021, organizuju Dan farmakogenomike na Medicinskom fakultetu UCG.

Dan farmakogenomike će se održati u amfiteatru Medicinskog fakulteta, u četvrtak, 18. aprila, sa početak u 11.00 sati

Dan farmakogenomike na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, koji je partner iz Zapadnog Balkana u Projektu PharmGenHUB, obuhvatiće sedam predavanja koja će se fokusirati na prezentaciju projekta i promociju značaja istraživanja u oblasti farmakogenomike u savremenoj medicini. Dan farmakogenomike uključen je u naučno-promotivne aktivnosti koje se organizuju u okviru obilježavanja  Jubileja 50 godina Univerziteta Crne Gore.

Personalizovana medicina nastoji da individualizuje terapiju za svakog pacijenta, kako bi liječenje bilo što efikasnije i sa što manje rizika od toksičnosti. Farmakogenomika je osnova personalizovane medicine. Ovo istraživanje ima za cilj da utvrdi učestalost farmakogenomskih markera na Balkanu za koje postoje preporuke o doziranju ljekova u Evropi. Dobijeni podaci će biti osnova za dizajn pilot elektronskog farmakogenetičkog asistenta odnosno digitalnog alata koji će omogućiti da se ljekarima opšte prakse pomogne u propisivanju prave terapije i prave doze lijeka za svakog pacijenta.

Prof. dr Olivera Miljanović,
Rukovodilac Centra za naučnoistraživački rad Medicinskog fakulteta UCG

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.