Počeo petodnevni trening o digitalnom novinarstvu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti i studentkinje druge godine studijskog programa Medijske studije i novinarstvo dobili su priliku da steknu praktična iskustva u okviru predmeta Praksa u onlajn medijima na petodnevnoj radionici o digitalnom novinarstvu u organizaciji Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Trening sprovode medijske ekspertkinje Lamija Alečković i Danica Ilić koje su naglasile uticaj digitalnih tehnologija na promjene medijskih sadržaja.

Ispred Fakulteta političkih nauka goste i mnogobrojne studente je pozdravila prof. dr Nataša Ružić koja ih je upoznala sa agendom treninga, kao i menadžer medijskog programa u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Evan Eberle.

Ekspertkinja Danica Ilić skrenula je pažnju na mogućnost korišćenja društvenih mreža u cilju promovisanja i plasiranja novinarskih sadržaja. „Ne bih kazala da su društvene mreže medij, one su više alatka koju možemo iskoristiti da se bolje približimo našoj publici“, objasnila je Ilić.

Dugogodišnja TV novinarka i medijska ekspertkinja Lamija Alečković istakla je značaj jezika i zvuka u video formama kako na televiziji, tako i u onlajn medijima. Alečković se osvrnula i na početke razvijanja društvenih mreža i pametnih telefona, te na njihov uticaj na promjenu načina proizvodnje sadržaja. „Sve velike promjene su dovele do toga da se mora mijenjati proces rada u redakcijama. Dolazi do pojave integrisanih redakcija u kojima svaki sektor radi na punjenju digitalnih sadržaja“, zaključuje ona.

Studentkinje i studenti, podijeljeni u grupama uz mentorstvo medijskih ekspertkinja, započeli su rad na odabiru tema i kreiranju svojih digitalnih priča.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.