Nova objava - 29.03.2020 23:11




Ruska književnost 4 – Realizam 2

Poštovane kolege studenti,

Predmetni profesor vam je na web-stranicu UCG već poslao sljedeći dio predavanja o Dostojevskom, analizu romana “Braća Karamazovi”, koji predstavlja i najkompleksnije djelo ovog pisca. Roman je obojen i filozofskim stavom u odnosu na najvažnija pitanja o čovjeku, porodici, društvu, religiji, ateizmu... U ovom kontekstu posebno mjesto u romanu imaju dva poglavlja: “Buna” i legenda “Veliki inkvizitor”.

Vaš prošli zadatak na vježbama iz Ruske književnosti 4 – Realizam 2 bio je da uradite analizu poglavlja “Buna”, što ste mi uredno i poslali.

Ovoga puta vaš zadatak je da pročitate navedeni roman do kraja i da se fokusirate na poglavlje, legendu “Veliki inkvizitor”. U tom dijelu pisac analizira pitanja slobode ličnosti i prava na samoopredjeljenje u poimanju vjere uz dualitet na tom planu između božanske i ovozemaljske vlasti. Zato je centralna pažnja i posvećena odnosu Hrista i Velikog inkvizitora, a njihovi postupci predstavljaju dijametralno suprotno poimanje suštine vjere i njenog održanja.

Do četvrtka, 2. aprila, na moj mejl, kao varijantu seminarskog rada, u dužini maksimalno do četiri stranice, pošaljite mi vaše tumačenje navedenog poglavlja romana “Braća Karamazovi”. Posebno u svjetlu tumačenja Milosava Babovića o Dostojevskom, čiju studiju o ruskom piscu imate upravo u vašem univerzitetskom udžbeniku “Ruski realisti XIX vijeka – I”. Svakako, možete koristiti i drugu dostupnu literaturu na našem, kao i ruskom jeziku, npr. na sajtu rambler.ru, itd.

Srdačno,

dr Marina Koprivica

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.