Suđenje u razumnom roku - gostujuće predavanje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, dana 07. 12. 2023. godine održano je gostujuće predavanje na temu „Suđenje u razumnom roku“, koje su realizovale ekspertkinje za ljudska prava, g-dja Branka Lakočević i g-dja Ranka Vuković. Prisutnim studentima obratila se pozdravnim riječima koordinatorka projekta Jadranka Đurković i saradnik u nastavi mr Ivan Jeknić.

Predavanje je realizovano u sklopu projekta „Razumno je da znam“ koji implementira NVU Monte Lingva, finansijski podržanog od strane Građanske Alijanse iz sredstava Evropske Unije.

Studenti su imali priliku da se upoznaju sa oblastima kao što su:

  • Pravo na pravično suđenje, razumni rok i kriterijumi za ocjenu dužine trajanja postupka
  • Zaštita prava na suđenje u razumnom roku, evropski standardi i sudska praksa
  • Praksa Evropskog suda za ljudska prava
  • Postupak zaštite prava na suđenje u razumnom roku, pravna sredstva za ubrzanje sudskog postupka – nacionalni pravni kvir
  • Pravo na pravičnu naknadu u sporovima za naknadu nematerijalne i materijalne štete, zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku
  • Suđenje u razumnom roku u praksi domaćih sudova

Na početku predavanja, studenti su odgledali film o Sudu za ljudska prava u Strazburu, popunili upitnik provjere znanja na početku i na kraju predavanja i kroz praktične primjere i prezentaciju, unaprijedili svoje znanje u pogledu prava na suđenje u razumnom roku, kao jednog od temeljnih prava garantovanih članom 6 EKLJP i našim pravnim sistemom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.