Demonstracija opreme za mapiranje čvrstog otpada iz mora




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta “Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom” (Development of Regional Joint Master Program in Maritime Environmental Protection and Management - MEP&M), Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor kao koordinator projekta, zajedno sa Institutom za biologiju mora, Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore i NVO Eko Centar Delfin, kao partnerima na projektu, organizuje praktičnu prezentaciju opreme za mapiranje čvrstog otpada iz mora. Prezentacija će se održati u srijedu, 21. februara 2024. godine u 12 časova ispred zgrade Pomorskog fakulteta u Dobroti.

Tokom ove demonstracije, prisutni će imati priliku da se upoznaju sa radom i performansama podvodnog drona (Remotely Operated Vehicle – ROV), modela BlueRov2 Heavy, koji je nabavljen kroz navedeni projekat. Ovaj podvodni dron posjeduje 8 motora sa propelerima, što mu omogućava kretanje u svim osama i stabilno održavanje dubine. Takođe, opremljen je HD kamerom sa rasvjetom i sonarom za snimanje morskog dna i lociranje različitih objekata, uključujući olupine brodova ili različiti otpad. Pored toga, opremljen je mehaničkom rukom sa grabilicom i samplerom za uzimanje uzoraka morske vode iz vodenog stuba, a radna dubina mu je 300 metara.

Cilj ove demonstracije je promovisanje prvog regionalnog zajedničkog interdisciplinarnog master programa na engleskom jeziku iz oblasti zaštite i upravljanja morskom sredinom, koji počinje u oktobru 2024. godine. Ovaj interdisciplinarni master program namijenjen je diplomiranim studentima iz oblasti prirodnih, tehničko-tehnoloških i društvenih nauka, kao i zaposlenima u državnoj upravi i preduzećima u sektoru plave ekonomije. Ova i druga oprema koja je nabavljena kroz MEP&M projekat će se koristiti za potrebe praktične nastave i studentskih istraživanja.

Projekat MEP&M je finansiran od strane Evropske komisije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.