Održan Međunarodni naučno-stručni skup „Miloš Milošević i kulturna tradicija Boke”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru “Neđelje arhiva” Državnog arhiva Crne Gore sa Cetinja, 1. i  2. juna 2023. godine u Crkvi Svetog Duha u Kotoru održan je Međunarodni naučno-stručni skup „Miloš Milošević i kulturna tradicija Boke”.

Organizatori skupa bili su Državni arhiv, Opština Kotor i kotorske ustanove kulture, a na njemu je svoje radove predstavilo više od 30 učesnika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Češke koji su govorili o temama vezanim za rad Miloša Miloševića. Obrađene i predstavljene teme bile su iz oblasti  arhivistike, bibliotekarstva, muzeologije, istorije pomorstva, istorije, zaštite kulturne baštine, umjetnosti i pjesništva.

U okviru prve sesije naslovljene ,,Arhivistika, bibliotekarstvo, muzeologija’’, Nataša Gobović, bibliotekarska savjetnica i rukovoditeljka Pomorske biblioteke Pomorskog fakulteta Kotor , i Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor i predsjednica Udruženja bibliotekara Crne Gore, izlagale su na temu ,,Doprinos Miloša Miloševića proučavanju istorije bibliotekarstva u Kotoru’’. Gobović i Bajo su prisutnima predstavile pregled istorije bibliotekarstva u Kotoru, sa posebnim osvrtom na pionirski rad Miloša Miloševića na proučavanju istorije i rada čitaonica i biblioteka u Kotoru i okolini u periodu od kraja XVIII vijeka do početka Drugog svjetskog rata.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.