SeaComp događaja „Mogućnosti upotrebe biomaterijala iz Jadranskog mora za proizvodnju ekološki održivih kompozita”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U prelijepom ambijentu hotela "Cattaro" u Kotoru u okviru treće međunarodne naučne konferencije iz oblasti pomorstva - 3. Kotor International Maritime Conference (KIMC 2023) 28.11.2023. godine organizovan je događaj pod nazivom „Mogućnosti upotrebe biomaterijala iz Jadranskog mora za proizvodnju ekološki održivih kompozita” koji je bio posvećen promociji istraživačkih aktivnosti na projektu "Morski ekološki kompoziti od otpada iz Jadranskog mora – SeaComp" finansiranom kroz program "Grande Rilevanza". Pomorski fakultet Kotor i Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore bili su domaćini događaja. Događaju je prisustvovalo preko pedeset učesnika, predstavnika akademske zajednice, privrednog sektora i drugih institucija iz Crne Gore, zemalja regiona i EU. 

Tokom skupa, predstavljene su dosadašnje aktivnosti i postignuća SeaComp projekta, mogućnosti sinergije sa projektima drugih naučnoistraživačkih institucija sa posebnim osvrtom na buduće projektne aktivnosti i očekivane rezultate. Poseban naglasak bio je na promociji upravljanja morskim otpadom i proizvodnji ekološki održivih morskih kompozita. Ovi aspekti predstavljaju ključne elemente za održivi razvoj sektora plave ekonomije u skladu sa ciljevima programa "Grande Rilevanza". Mladi istraživači, studenti master studija Pomorskog fakulteta Kotor angažovani na projektu SeaComp, Dino Jonuz i Milan Radan predstavili su interesantna naučna saznanja i činjenice o mogućnostima primjene kompozitnih materijala u Offshore industriji i pomorskoj industriji uopšte.

Organizatori su se zahvalili učesnicima na odzivu i iskazanoj želji da podrže realizaciju SeaComp projekta učešćem na ovogodišnjem događaju, te su najavili da će ovaj događaj biti organizovan i naredne godine. Posebno je naglašeno da je njihov doprinos je od posebne važnosti za uspješnu realizaciju projekata poput SeaComp, koji imaju dugoročni pozitivan uticaj na očuvanje morskog okoliša i unaprijeđenje ekonomske održivosti kako programskih zemalja Republike Italije i Crne Gore, tako i šire.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.