Studenti Pravnog fakulteta Podgorica učestvovali su četvrti put zaredom na jubilarnom 25-om Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot u Beču




Studenti Pravnog fakulteta Podgorica učestvovali su četvrti put zaredom na jubilarnom 25-om Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot u Beču, takmičenju u oblasti arbitražnog prava i međunarodne prodaje roba. Takmičenje se održalo od 22 do 29 Marta i kao i svake godine okupilo je najbolje univerzitete i pravne fakultete iz čitavog svijeta. Ove godine na takmičenje je učestvovalo 362 tima iz čitavog svijeta. Naš tim se naporno tokom 6 mjeseci pripremao za ovo najzahtjevnije studentsko takmičenje. Tim je svoje pripreme za takmičenje počeo jos u junu kroz upoznavanje sa osnovama arbitraže i Bečke konvencije o prodaji roba, da bi nakon izlaska ovogodišnjeg problema uslijedio pisani dio, pisanje memoranduma.

Pisanje memoranduma se sastojalo u pisanju memoranduma za tužioca a zatim i pisanje memoranduma za tuženu stranu, koji su jako zahtjevni. Nakon tog dijela slijedile su pripreme za usmeni dio i predstavljanje obje strane u simulaciji arbitražnog postupka. U cilju što bolje pripreme tim je učestvovao na pripremnim takmičenjima u Rimu i Beogradu i ostvario značajne rezulate. U Rimu tim je zauzeo 3 mjesto u konkurenciji 15 timova iz cijele Evrope. U Beogradu najvećem pre-moot takmičenju koje je okupilo 75 timova naš tim je takođe napravio sjajan rezultat.

Nakon pripremnih takmičenje uslijedilo je i veliko finale, završno takmičenje u Beču koje je bilo kruna polugodišnjeg rada. Tim su u Beču predstavljali treneri i arbitri na takmičenju: Ognjen Ćipović, Nikola Marku i Vasilije Grgurević kao i članovi tima studenti Jelena Milikić, Petar Vučinić i Stefan Mitrović. U pripremi dima učetvovao je i veliki broj advokata, profesora sa našeg fakulteta i inostranih fakulteta koji su svi dali svoj doprinos i pomogli našem timu.

Naš tim se u Beču sastao sa Leinbniz University Hanover (Njemačka) , ILS Pune School of Law (Indija), Robert Gordon University (Velika Britanija), Southern Denmark University (Danska). Naš tim je pobijedio sve svoje protivnike u četiri runde ali zbog specifičnog načina bodovanja nije prošao u finalni dio. Naime rezultati svih 362 tima se zbrajaju i prvih 64 tima ide u finalni dio, tako da međusobni rezultati nijesu bili u prvom planu. Naš tim je sada već tradicionalno pokazao sjajan nivo znanja i pripremljenosti pobijedivši mnogo veće i razvijenije pravne fakultete.

Ovim putem VIS Moot tim zeli da se zahvali Pravnom fakultetu i dekanu Pravnog fakulteta Velimiru Rakočeviću na podršci u nadi da ćemo je imati i dalje. Posebnu zahvalnost dugujemo i našim sponzorima bez kojih odlasci na takmičenje ne bi bili mogući.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.