Zašto učiti italijanski jezik i književnost? 




Zašto učiti italijanski jezik i književnost? 

 

Procjenjuje se da se 60% svjetskog kulturnog blaga nalazi u Italiji, što je primat kojim se nijedna druga zemlja ne može pohvaliti. U posljednjih 800 godina ltalija je među vodećim zemljama u oblasti književnosti, arhitekture, slikarstva, skulpture i muzike. ltalijanska renesansa smatra se još uvijek razdobljem najvećih dostignuća  kulturne istorije čovječanstva.

ltalija danas jedna je od vodećih industrijskih zemalja u svijetu, posebno prepoznatljiva u sektorima koji veliku pažnju polažu na dizajn: automobili, moda, namještaj, inženjering. ltalija je nadaleko poznata i po svojoj kinematografiji, gastronomiji i sportu.

ltalija je nezaobilazna meta internacionalnog turizma, te unapređivanje znanja i ovladavanje savremenim italijanskim jezikom otvara mnoga vrata u svjetove brojnih profesija vezanih za kulturu, marketing, medije, sve vidove ekonomske i komercijalne razmjene, kao i plemenit posao nastavnika. U savremenom društvu neophodno je poznavati bar dva svjetska jezika da bi se obezbijedila konkurentnost na internacionalnom tržištu rada. Osim što je jezik Vatikana, središta evropskog religioznog života, italijanski je i jedan od zvaničnih jezika Evropske unije.

Geografska blizina, istorijske veze i razvijanje različitih vidova saradnje Crne Gore i ltalije nameću potrebu izučavanja italijanskog jezika i italijanske kulture.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.