Prvi broj naučnog časopisa za afirmaciju društvenih nauka




Prvi broj naučnog časopisa za afirmaciju društvenih nauka

Krajem juna, u izdanju Centra za Geopolitiku Filozofskog fakulteta UCG izašao je prvi broj naučnog časopisa Montenegrin Journal for Social Science.

Časopis je osnovala grupa istoričara sa Studijskog programa za istoriju, s namjerom da ponudi prostor za moderniji i inovativniji naučno-istraživački iskaz, kao i za afirmaciju novih ideja i mišljenja u društvenim naukama.  Montenegrin Journal for Social Science kreiran je po modelu najuticajnijih međunarodnih časopisa iz društveno-humanističkih nauka, i predstavlja prvu publikaciju ove vrste u Crnoj Gori.

Članci se objavljuju na engleskom i crnogorskom jeziku. Časopis ima međunarodni uređivački odbor, koji čine eminentni profesori iz SAD, Italije, Malezije, Njemačke, Češke i Rumunije. Glavni urednik je Živko Andrijašević, a urednici su Adnan Prekić, Dragutin Papović i Ivan Tepavčević.

Časopis izlazi dva puta godišnje, a osim štampanog izdanja, omogućen je pristup svim naučnim radovima na internet izdanju na adresi www.mjss.ac.me. U prvom broju su, pored ostalih, objavljena istraživanja o političkim stavovima crnogorske studentske populacije, posebno u vezi sa NATO, određenju katoličke crkve u Crnoj Gori prema nacionalizmu, ulozi Mletačke republike u novovjekovnoj istoriji Crne Gore, odnosu intelektualaca i vlasti u periodu socijalizma.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.