Predstavnici PMF-a na manifestaciji Noć istraživača 2023. godine










































Na ovogodišnjoj Noći istraživača koja je nosila naziv ,,Oblikuj budućnost", a koja je održana u petak, 29.09.2023. godine u Sportskoj sali Gimnazije "Slobodan Škerović", među brojnim izlagačima predstavio se i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, čiji su nastavnici, saradnici i studenti  uzeli učešća u nekoliko segmenta ovog festivala. Festival je organizovan od strane Fondacije za promovisanje nauke Prona i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Kancelarije evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave.

U dijelu programa pod nazivom “Biodiverzitet Crne Gore” saradnici u nastavi i studenti su brojne posjetioce upoznali sa načinima upisa, uslovima studiranja i mogućnostima i perspektivama koje donosi diploma stečena na našem fakultetu. Studenti su prenijeli svoja iskustva, načine na koje su se oni informisali oko samog upisa i studija, kao i očekivanjima koja imaju nakon završetka osnovnih studija i planovima za dalje studiranje. Na štandu PMF-a su posjetioci imali prilike da vide i dio vrijedne biološke zbirke koju naš fakultet posjeduje. 

Rukovodioci postavke “Biodiverzitet Crne Gore su bili doc. dr Dragana Petrović i doc. dr Nikola Konatar, a informacije o fakultetu i detalje oko studija sa posjetiocima su podijelili i saradnici u nastavi MSc Marina ŠoškićMSc Marija Kaluđerović i studenti: Milica Antić, Ivona Nedić, Jasmin Suličić, Danijela Popović, Škrijelj Anes i Lazarević Nikica.

Na radionici "LHC: Spojite tačkice", rukovodilac prof. dr Nataša Raičević, studenti Dušan Subotić i Tijana Cvijetić, i Marko Šuković, učenik Gimnazije "Slobodan Škerović", su posjetiocima približili način kretanja čestica i interakcije među njima u Velikom hadronskom sudaraču (LHC). Učesnici su identifikovali čestice koje nastaju pri sudarima, i vidjeli i dokaz o kreaciji Higsovog bozona!

Na tribini pod nazivom ,,Sa istraživačkog fronta", prof. dr Miljan Bigović, vanredni profesor i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, održao je predavanje na temu ,,Hemija nekad i sad", u kom je predstavio razvoj hemije kao nauke od prvih koraka, i načine na koje hemija uticala na razvoj društva u cjelini.

Jedan od programskih urednika Noći istraživača je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta i predsjednik upravnog odbora fondacije Prona, prof. dr Jovan Mirković, jedna od koordinatorki festivala je MSc Marija Vojinović, dok je jedan od članova organizacionog odbora Festivala prof. dr Miljan Bigović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.