Internship Vanje Backović i Mobility Grant Dejana Karadžića, studenata studijskog programa Fizika




Internship Vanje Backović i Mobility Grant Dejana Karadžića, studenata studijskog programa Fizika

Vanja Backović, studentkinja osnovnih studija studijskog programa Fizika na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore pobjedom na konkursu ELI Internship dobila je prestižni dvomjesečni internship na laserskoj infrastrukturi ELI (Extreme Light Infrastructure) Beamlines, ELI ERIC u Pragu,  gdje je boravila u periodu od 1. avgusta  do 15. oktobra 2023. godine.

Dejan Karadžić , student istog studijskog programa, dobitnik je mobility grant-a od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Crne Gore, što mu je omogućilo učešće na naučnom eksperimentu na istraživačkoj laserskoj infrastrukturi ELI  Beamlines, ELI ERIC, u periodu od 4. do 16. septembra 2023. godine, gdje je učestvovao u izvođenju naučnog eksperimenta na projektu finansiranom od strane ELI ERIC, a po predlogu profesorice Gordane Laštovičke-Medin. Dejan je 2023. godine dobio i nagradu MANT-a, Crnogorskog udruženja za nove tehnologije.

Oba studenta su članovi naučno-istraživačkog tima Crne Gore u sklopu kolaboracije CERN RD50, čiji je cilj unapređivanje i razvoj novih detektora čvrtstog stanja za eksperimente u fizici visokih energija (LHC i FCC u CERN-u), sa fokusom na povećavanje radijacione otpornosti brzih senzorskih tehnologija kao što je LGAD (Low Gain Avalanche Diode).  Takođe, bili su i polaznici EPS-TIG radionice koju je organizovalo Evropsko drustvo fizičara (EPS) u Crnoj Gori, u Petrovcu na moru,  u junu 2023, predstavljaće Crnu Goru na EPS-Forumu (2nd Edition) koji se organizuje u Berlinu u martu 2024.

U prilogu su izvještaju o boravku na ELI Beamlines u Pragu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.