Prof. dr Davidu Kalaju dodijeljena državna nagrada Oktoih




Prof. dr Davidu Kalaju dodijeljena državna nagrada Oktoih

Na svečanosti povodom dodjele Državne nagrade Oktoih, koja je održana 17. januara 2024. godine u Vili Gorica u Podgorici, ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, uručila je nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i učeničkog i studentskog standarda, prof. dr Davidu Kalaju sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici i Ani Vujačić, nastavnici fizike u JU Gimnazija „Stojan Cerović“ u Nikšiću.

Prof. dr David Kalaj istakao je da ovo priznanje ima poseban značaj za njega i predstavlja ne samo lično i profesionalno postignuće, već i veliku motivaciju za dalji rad, razvoj i ostvarivanje izvanrednih rezultata. Kako je naveo, nagrada Oktoih je najznačajnija u nizu njegovih  nagrada jer promoviše obrazovanje, a u njegovom slučaju, promoviše matematiku kao fundamentalnu nauku, ali i kao disciplinu koja omogućava usvajanje temeljnih znanja i principa, neophodnih za razvoj kognitivnih vještima i pripremu pojedinaca za izazove savremenog društva.

Državna nagrada „Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i učeničkog i studentskog standarda. Do sada nagradu je dobilo oko 140 pojedinaca i 65 ustanova.

Stručni žiri za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ za 2023. godinu je nakon detaljnog razmatranja i vrednovanja pristiglih prijedloga, u skladu sa Pravilnikom o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijma, odlučio da se državna nagrada „Oktoih“ dodijeli prof. dr Davidu Kalaju sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Podgorica, Univerzitet Crne Gore i Ani Vujačić, nastavnici fizike u JU Gimnazija „Stojan Cerović“ Nikšić. Odluka je donijeta na osnovu broja bodova u skladu sa Pravilnikom.

Čestitamo kolegi Kalaju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.