Studentkinja Ajla Šukurica o naučnom idolu za Uliseus




Studentkinja Ajla Šukurica o naučnom idolu za <span class="CyrLatIgnore">Uliseus</span>

Ajla Šukurica, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta na studijskom programu Matematika i računarske nauke, predstavila je svoju motivaciju opredjeljenja za oblast koju izučava kao i naučni uzor i izazove sa kojima se susrijeće.

Ona je dala izjavu za Evropsku asocijaciju univerziteta Uliseus koja je obilježila 11. februar - Međunarodni dan žena i djevojaka, intervjuima sa studentkinjama iz različitih STEM disciplina, a koje dolaze iz zemalja članica.

Podsjećamo, Uliseus je dio konzorcijuma evropskih univerziteta podržanog od strane Evropske komisije, koji teži da, umrežen, postane univerzitet budućnosti. Mrežu predvodi Univerzitet u Sevilji, u partnerstvu sa Univerzitetom u Đenovi (Italija), Univerzitetom Azurna obala (Francuska), Tehničkim univerzitetom u Košicama (Slovačka), MCI preduzetničkom školom (Austrija), Univerzitetom primijenjenih nauka Haaga-Helia (Finska), kao i Univerzitetom u Minsteru (Njemačka) i Univerzitetom Crne Gor

Šukarica je istakla svoju strast prema matematici i računarstvu.

„Još od rane mladosti istražujem izazovne matematičke koncepte i želim da postanem profesorica kako bih inspirisala mlade ljude da otkriju ljepotu ove nauke i njenu primjenu u različitim područjima. Moj naučni idol je Ada Barjon, prva žena programer, koja je bila inspiracija mnogima svojim dostignućima i borbom protiv predrasuda u obrazovanju“, kazala je Šukarica na engleskom jeziku.

Međunarodni dan žena i djevojaka koji se svake godine obilježava 11. februara, ima za cilj promovisanje rodne ravnopravnosti u polju nauke.

Izjavu studentkinje možete poslušati u videu u nastavku:  

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.