Naučna tribina akademika Milojice Jaćimovića




Naučna tribina akademika Milojice Jaćimovića

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje

 

N a u č n u   t r i b i n u
na temu

WLA NAGRADA ZA RAČUNARSKE NAUKE ILI MATEMATIKU ZA 2O23. GODINU

Predavač: akademik Milojica Jaćimović, CANU

 

       Akademik Milojica Jaćimović je penzionisani profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Na redovnim studijama, na različitim studijskim programima, na master i na doktorskim studijama Matematike predavao je različiteve kurseve. Bavi se teorijom i metodama optimizacije, varijacionim i kvazivarijacionim nejednakostima. Doktorsku disertaciju pod naslovom Iterativna regularizacija metoda minimizacije odbranio je 1980. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Bio je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (2001–2007). Boravio je na specijalizaciji studijske 1978/79. godine na Fakultetu za numeričku matematiku i kibernetiku Moskovskog državnog univerziteta. U više navrata je od 1981. do 2008. godine boravio na tom fakultetu i aktivno učestvovao u radu seminara Metode rješavanja ekstremalnih zadataka. Boravio je (kraći studijski boravak 1998) na Institutu za praktičnu matematiku Univerziteta u Karlsrueu. Član je redakcija nekoliko naučnih časopisa. Bio je predsjednik Društva matematičara i fizičara Crne Gore (2004–2017), predstavnik Srbije i Crne Gore u Internacionalnoj matematičkoj uniji i predsjednik ili član programskih odbora nekoliko međunarodnih naučnih konferencija iz oblasti metoda optimizacije.

       Za vanrednog člana CANU izabran je 1996, a za redovnog 2003. godine. Bio je sekretar Odjeljenja prirodnih nauka od 1997. do 2020. godine.

       Na tribini će biti predstavljeni naučni rezultati za koje su Arkadi Nemirovski i Jurij Nesterov 2023. godine dobili WLA nagradu (World Laureates Association prize) za računarske nauke ili matematiku.

Tribina će se održati u ponedjeljak, 18. marta 2024. godine, sa početkom u 12 časova, u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Podgorica, Ul. Rista Stijovića 5.

 

Pozivamo Vas da prisustvujete naučnoj tribini.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.