Učešće u Zimskoj školi proteomike u Beogradu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dr Miljan Bigović, docent Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, učestvovao je na Zimskoj školi proteomike (Food and Twin Winter School 2020-Proteomix: From sample preparation to practical aspects), koja je održana od 5. do 8. februara na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 

U okviru škole, održana je serija predavanja iz oblasti hemije i biohemije proteina, proteomike, sekvencioniranja proteina i identifikacije proteina iz prirodnih uzoraka metodama masene spektrometrije, a predavači su bili eminentni stručnjaci iz oblasti hemije i biohemije proteina, proteomike i lipidomike, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Pored teorijskog dijela, značajan dio vremena je posvećen praktičnom radu,  pripremi uzoraka, eksperimentalnim metodama razdvajanja, prečišćavanja i izolovanja pojedinačnih proteina, kao i snimanju njihovih masenih spektara i primjeni softvera za identifikaciju proteina.

Detaljan plan škole dostupan je na linku:   http://www.chem.bg.ac.rs/cmnh/vesti.html

Osim toga, vođeni su i razgovori o mogućoj saradnji između Prirodno-matematičkog fakulteta i Centra izuzetnih vrednosti za molekularne nauke o hrani (jedan od Centara, koji funkcionišu u okviru Hemijskog fakulteta i koji se sastoji od četiri međusobno povezana istraživačka tima) u segmentima koji se tiču proteinske hemije.

Više informacija o Centru možete pronaći na sledećem linku: http://www.chem.bg.ac.rs/cmnh/index.html



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.