Danas počinju Otvoreni dani nauke 2017




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

  Ministarstvo nauke Crne Gore sedmi put organizuje festival „Otvoreni dani nauke“ u nekoliko gradova širom Crne Gore, od 09 do 11. oktobra, koji ima za cilj da na edukativan i zanimljiv način popularizuje nauku u društvu. Svečano otvaranje festivala će biti u ponedjeljak, 9. oktobra u 12 časova u zgradi Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Ovogodišnje izdanje festivala je u duhu povezivanja nauke i umjetnosti, pod sloganom nauka otkriva - umjetnost stvara. Glavna izložba „Art@CMS“ je posvećena eksperimentu CMS-u, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, a kojem se Crna Gora zvanično prdružila ove godine kao punopravna članica.

Na današnjoj konferenciji povodom zvaničnog otvaranja festivala govorili su: Mihael Hoh, autor izložbe “Art@CMS” – CERN, Vernes Zagora, rukovodilac programa “Nauka u pokretu” – Prona, Slađana Krivokapić, autorka programa “Upoznajte magične tajne biologije i hemije” na Prirodno-matematičkom fakultetu UCG i profesorica Gordana Medin, autorka programa “STEAM and MEDIA Lab – Buđenje radoznalosti uz Alisu u zemlji čuda”, koji će biti predstavljen tokom festivala u Inovaciono-preduzetničkom centru Tehnopolis, u Nikšiću.

-Čestitam Crnoj Gori na pridruživanju CMS-u. To je zaista jedno veliko dostignuće. Drago mi je što upravo pomoću ove izložbe možemo povezati nauku i umjetnost, u cilju zajedničkog izražaja i što ćemo pokušati da odgovorimo na neka fundamentalna pitanja nauke, kazao je naučnik Mihael Koh, na današnjoj konferenciji tokom predstavljanja programa izložbe i radionica.

Prema njegovim riječima, tim iz CERN-a će se potruditi da spoje nauku i umjetnost na jedinstven način uključe druge profesije u program, a sa namjerom da se nauka predstavi djeci na prijemčiv i interaktivan način.

Slađana Krivokapić, autorka programa “Upoznajte magične tajne biologije i hemije”, kazala je da je glavni cilj programa promocija biodiverziteta i naučnoistraživačkog programa djeci svih uzrasta, zaljubljenicima u biologiju, koji će kroz jednostavne i interaktivne radionce saznati nešto više o procesima koji se dešavaju u živom svijetu.

Profesorica Gordana Medin, autorka programa “STEAM and MEDIA Lab – Buđenje radoznalosti uz Alisu u zemlji čuda” istakla je da se ovakav program po prvi put realizuje u našoj zemlji, te da predstavlja jedinstvenu simbiozu umjetnosti, filozofije, fizike elementarnih čestica, relativizma.

-Pokušali smo da integrišemo umjetnost i nauku. Htjela sam da iskoristimo divnu priču i djecu uvedemo u jednostavnu bajku, gdje će ih lik iz knjige povesti u drugo vrijeme, koje je bilo nesvakidašnje i puno inovacija i nešto drugačijeg razmišljanja, objasnila je profesorica Medin, dodajući da je izložba jedinstvena prilika da posjetioci festivala saznaju ko je prava Alisa, kako se živjelo u Viktorijanskom dobu, periodu industrijske revolucije, te imaginarnim brojevima koji su u onom vremenu bili neshvatljivi za mnoga naučna imena.

-Lusi Kerol nije mogao da prihvati takvu vrstu matematike. Igrao se sa brojevima i Alisa je svojevrsna parodija. Mada, može se interepretirati na različite načine, kazala je Medin, čija će multimedijalna instalacija pomoći da studenti i učenici lakše shvate koncepte poput prostora i vremena.

Vernes Zagora, rukovodilac programa “Nauka u pokretu” kazao je da je u posljednjih nekoliko godina cilj Fondacije PRONA promocija nauka na sjeveru Crne Gore.

-Ove godine tokom tri dana festivala posjetićemo Šavnik i Žabljak, potom smo u Pljevljima i Plužinama, a trećeg dana družićemo se sa djecom u Baru i Ulcinju. Radićemo eksprimente iz biologije, hemije i fizike. Biće zanimljivih stvari koje ne mogu da vide tokom nastave i ono što prirodne čine najzanimljivijim, a to su upravo eksperimenti, najavio je Zagora.

Svečano otvaranje festivala je u ponedjeljak, 09. oktobra u 12 časova. Festival će otvoriti ministarka nauke dr Sanja Damjanović. Nakon toga, slijede radionice i predavanja od 13: 30 do 15 časova, koja će držati: prof. dr Nataša Raičević, Univerzitet Crne Gore – PMF, “Crna Gora i CMS”, moderator, dr Christoph Schaefer, CERN, “Transfer znanja i tehnologija iz CERN-a i internacionalizacija u istraživanjima”, prof. Joelnathan Butler, CMS portparol – CERN, “Kako fizičari CMS-a izučavaju sudare u CERN-u kako bi razumjeli univerzum u kojem živimo“ i dr Michael Hoch – CERN, “Nauka otkriva, umjetnost stvara”.

I ove godine učenici će uživati u tradicionalnoj Fabrici znanja, na kojoj će biti veliki broj predavanja, radionica, kvizova i drugih interaktivnih sadržaja. Fokus je na novim IKT tehnologijama i prinicipima dizajna proizvoda, kao i upotrebu 3D štampača za izradu modela. Predavači će govoriti o tehnologijama Internet of Things, programiranju, djevojčicama u IT profesiji, bezbjednosti i zaštiti privatnosti na internetu.

Tokom festivala biće i umjetničko predstavljanje naučnih projekata finansiranih kroz program INVO Ministarstva nauke: Milena Živković, izrada murala „Prostor za svjetlost“ (zgrada Tehničkih fakulteta), Nikola Latković, izložba fotografija i materijala prikupljenih kroz projekat KATUN (Galerija Art) i Luka Cakić, izrada ilustracija inspirisanih projektom LOVĆEN (Galerija Art).

U dvorcu Petrovića Kruševac u ponedjeljak u 18 časova će biti svečano otvorena izložba „Dnevnik jednog zvončića“ o endemičnom zvončiću sa Lovćena, prirodnim i kulturnim vrijednostima planine, sa posebnim osvrtom na istorijat NP Lovćen i zaštitu biodiverziteta ovog područja, a koju realizuju NVO Ekološko - pravni centar, modna kreatorka Milena Đurđić i fotograf Dejan Kalezić.

Savez radio amatera i Crnogorsko astronomsko društvo organizovaće javno astronomsko posmatranje noćnog neba kroz nekoliko teleskopa, kao i razgovor sa posadom Međunarodne ssvemirske stanice u O.Š.“21.Maj“.

Informativna sesija o širenju izvrsnosti i učešća u evropskim programima za istraživanje H2020 i COST, sa gostovanjem predstavnika programa COST te uspješnih projekata iz Portugalije i Kipra, biće upriličena tokom panela EU Zona: Bolja povezanost i širenje izvrsnosti - Horizont 2020 i COST, u zgradi Rektorata UCG.

Na mini-sajmu “BIO-ICT – nauka, inovacije i biznis za opšte dobro” biće predstavljane najznačajnije inovacija koje se razvijaju u prvom Centru izvrsnosti u Crnoj Gori. Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizuje radionice o modelu pristupa invaliditetu zasnovanom na ljudskim pravima i novim područjima primjene ICT tehnologija, koje ovaj model otvara.

Ambasada Mađarske prirediće na Filozofskom fakultetu u Nikšiću zanimljivu izložbu o životu i radu „najvećeg Mađara“ grofa Ištvana Sečenjija. Predavači sa Fakulteta za sport iz Nikšića kroz igru će demonstrirati kako se prepoznaju daroviti za pojedine sportove, u mlađem školskom uzrastu. Pored toga, vršiće se tjelesna mjerenja koja mogu pomoći u prepoznavanju početnih problema gojaznosti i nezdravog života.

Polimski muzej iz Berana organizovaće stručne radionice na kojima će se učenici upoznati sa arheologijom, istorijatom arheoloških lokaliteta u sjevero-istočnom dijelu Crne Gore i njihovim značajem, te istraživanjima koja se sprovode i mjerama konzervacije radi očuvanja i zaštite...

Kompletan program festivala je dostupan na sajtu www.daninauke.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.