Biotehnički fakultet -  okosnica razvoja crnogorske poljoprivrede




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore je prava adresa za sve one koji se žele baviti poljoprivredom i proizvodnjom hrane, odnosno gajenjem biljaka, životinja i prehrambenim tehnologijama, te žele postati inženjeri, magistri ili doktori poljoprivrednih nauka. Očekuje se da će ove godine biti raspisan približno isti broj kao i prethodnih godina za studijske programe, i to  na akademskim studijama u Podgorici 60 mjesta Biljna proizvodnja i 35 Animalna proizvodnja, zatim po 30 mjesta na primijenjenim studijama Mediteransko voćarstvo u Baru i  Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje u Bijelom Polju.

Za upis na ovaj fakultet nije potrebno polaganje prijemnog ispita, a sistem rangiranja prijavljenih kandidata je definisan Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore. Prohodne su gimnazija i sve  sve četvorogodišnje srednje stručne škole.

Biotehnički fakultet nudi programe koji obrazuju stručnjake za savremenu poljoprivredu, gdje je jedan od najvećih izazova – proizvoditi dovoljno hrane koja je besprekorna s aspekta kvaliteta, i bezbjedna  po potrošače. U tom pogledu, svi studijski programi su po svom konceptu kompatibilni sa većinom evropskih obrazovnih sistema.

Pored nastavno – obrazovne djelatnosti, Biotehnički fakultet ima veoma dobro razvijenu naučnoistraživačku  i stručno-savjetodavnu djelatnost, sa tradicijom dužom od osam decenija. Tradicija datiraju još od 1937. godine kada je osnovana Državna ogledna stanica za južne kulture u Baru. Tokom godina, kroz različite transformacije institucija koje su pretežno usmjerene ka unapređenju poljoprivrede, šumarstva i drugih oblasti, razvoj kulminira u formiranje visokoobrazovne institucije  2008. godine. Decenijama unazad i danas, kao važna članica  Univerziteta Crne Gore, čini okosnicu razvoja crnogorske poljoprivrede. U godini jubileja Univerziteta Crne Gore, pod motom Luča budućnosti i sloganom FuturUM, BTF je usmjeren ka budućem razvoju oslonjenu na nauku i obrazovanje.

Veoma važnu naučnu i nastavnu bazu Biotehničkog fakulteta predstavljaju brojne laboratorije i ogledna imanja u Podgorici i Baru. Na oglednom imanju „Lješkopolje“  u Podgorici,  na površini oko 35 ha su vinogradi, voćni zasadi, plastenici, kao i vinski podrum koji je najstariji u Crnoj Gori. U vinskom podrumu se proizvodi lozova rakija i razna vina, koja su na tržištu odavno prepoznata kao Institutova loza  i vina. Vina iz skoro svih  berbi  u posljednjih petnaestak godina dobitnici su na prestižnim sajmovima zlatnih medalja i pehara. Osim toga, i studenti se obučavaju da proizvode, tzv. ,,studentska vina“, i na taj način prolaze kroz sve faze proizvodnje (od njive do trpeze). Na oglednom imanju nalazi se i jedna od najbrojnijih kolekcija domaćih, odomaćenih i introdukovanih sorti vinove loze na Balkanu, koja broji 442 genotipa vinove loze, a na oglednom imanju u Baru nalaze se kolekcioni zasadi i rasadnik suptropskih voćnih kultura.

Fakultet  pruža brojne laboratorijske usluge za široki spektar korisnika, kao što su sertifikacija sjemena, kontrola i nadzor registrovanih rasadnika, analiza kvaliteta vina, kontrola kvaliteta mlijeka i mlječnih proizvoda, kontrola kvaliteta i panel za maslinovo ulje, kao i sve analize iz domena zaštite zdravlja bilja.  

Za više informacija posjetite Studentski informator



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.