Govor dekanice Biotehničkog fakulteta prof. dr Božidarke Marković





Poštovani ministre Jokoviću sa saradnicima, poštovani predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, dekani, prodekani i kolege sa UCG, poštovani predstavnici privrede, dragi naši studenti,

Čast mi je i izuzetno zadovoljstvo da vas u ime kolektiva Biotehničkog fakulteta sve pozdravim i poželim vam dobrodošlicu na obilježavanje Dana Biotehničkog fakulteta. Takođe, svima koji danas slave Ramazanski bajram čestitam ovaj veliki praznik!
10. april je veoma važan datum u razvoju crnogorske nauke i institucionalno organizovanog naučnoistraživačkog rada u poljoprivredi.
Naime, toga dana 1937. godine, ukazom ministra poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije, donesena je Odluka o osnivanju Državne ogledne stanice za južne kulture u Topolici kod Bara. Ova ogledna stanica, danas finkcioniše kao naš Centar za suptropske kulture, bila je zvanično prva naučna ustanova u Crnoj Gori, bila je preteča Poljoprivrednog, potom Biotehničkog instituta, odnosno današnjeg Biotehničkog Fakulteta.
Stoga smo, prije dvije godine odlučili da i formalno 10. april ustanovima kao Dan fakulteta. Time smo se obavezali da marljivije njegujemo istorijsko pamćenje na razvoj ove kuće, na generacije pregalaca koje je iznjedrila i to prenosimo generacijama koje pristižu. To je prilika da se osvrnemo i sagledamo naš rad između dva perioda i da unutar akademske zajednice i sa svima vama na koje smo upućeni u radu razmotrimo što nam je činiti i narednom periodu.
Biotehnički fakultet je jedan od osnivača Univerziteta Crne Gore (tada Poljoprivredni institut), odnosno potpisnik sporazuma o samoupravnom udruživanju u Univerzitet u Titogradu 1974. godine. Univerzitet Crne Gore ove godine slavi 50 godina postojanja. Logo i slogan 50 godina Univerziteta – FuturUM (koji je u pozadini), ima značenje budućnost znanja na Univerzitetu Crne Gore.
Ovogodišnji Dan fakulteta obilježavamo pod sloganom Promovišemo znanje i naučnu izvrsnost.
U tom smislu, naglasak smo stavili na promovisanje naših najuspješnijih studenata, studentskih radova i drugih aktivnosti. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede obezbijeđene su nagrade (što je treća godina za redom) za najbolje studente osnovnih i master studija za uspjeh u studiranju ostvaren u prethodnoj godini. Nagrade su zavrijedili studenti osnovnih studija koji su položili svih 60 ects kredita i ostvarili prosječnu ocjenu i indeks uspjeha 8,5 ili više, a za studente master studija za prosječnu ocjenu i indeks uspjeha 9,0 i više. Ove godine je 30 studenata ostvarilo pravo na ovu nagradu, a Ministartsvo je obezbijedilo nagradni fond od 9000 eura ili 300 eura po studentu. Svaka nagrada dobijena za pokazano znanje treba da bude motivacija svim studentima i poruka da se znanje i te kako cijeni, i to je jedini siguran kapital koji vam niko ne može uzeti.
Mnogo je još polja na kojima Biotehnički fakultet ima intenzivnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede. Ovom prilikom bih istakla još jedan veliki zajednički projekat, a to je izgradnja Nacionalne referentne laboratorije za zaštitu bilja – nadogradnjom četvrtog sprata ove zgrade površine oko 700 m2. Posle skoro 5
godina pripreme dokumentacije (projekata, studija i elaborata) konačno je prije 20-ak dana raspisan tender za izbor izvođača radova. Tako da je realno očekivati da će nova laboratorija biti uspostavljena i stavljena u funkciju za manje od dvije godine.
Naučno istraživački rad je naša najstarija djelatnost oko kojeg su se razvijale druge djelatnosti. Iako kao kolektiv nijesmo kadrovski tako brojni, ipak u crnogorskoj naučnoj zajednici u kontinuitetu ostvarujemo zavidne rezultate, na što smo veoma ponosni. Na desetine je projekata realizovanih u proteklih 5 do 10 godina, kako nacionalnih tako i međunarodnih, na stotine je radova objavljenih u prestižnim međunarodnim časopisima. Godina za nama je u tom pogledu posebno bila uspješna, možemo slobodno reći IZVRSNA.
U protekloj godini dobili smo ili počeli sa realizacijom 6 projekta bilateralne ili multilateralne saradnje (Slovenija, Italija, i Dunavski region). Na konkursu za nacionalne naučnoistraživačke projekte iz marta prošle godine, sa fondom od 2,3 miliona eura, Biotehnički fakultet je kao nosilac kandidovao 7 projekata od čega je pet odobreno za finasiranje u ukupnoj vrijednosti oko 410.000 eura, a na još dva odobrena projekta BTF je partnerska institucija.
U toku prethodne godine Biotehnički fakultet je dobio finansiranje i za četiri međunarodna projekta sa budžetom od blizu 300.000 eura, o čemu ćemo detaljnije u drugom dijelu današnje manifestacije. Pored ovih projekata tu su u novi projekti COST akcija, ERASMUS mobilnosti i sl.
Posebna vrijednost skoro svih navedenih projekata jeste da su sve više uključeni mladi istraživači (master studenti i doktorandi).
Želim da istaknem da ove godine po prvi put u posljednjih 15 ili više godina imamo situaciju da nam je veći obim finansiranja naučno-istraživačkih aktivnosti iz nacionalnog budžeta nego od međunarodnih fondova. To nam ukazuje na značajne i dobre pomake u razvojnim politikama države i resornog ministarstva u pogledu nauke.
U nadi da ćemo kao naučna zajednica i u narednom periodu davati puni doprinos razvoju crnogorske poljoprivrede, biti nosilac i kreator nauke u poljoprivredi i proizvodnji hrane, obrazovati mlade ljude koji će preuzimati poluge daljeg razvoja poljoprivrede i društva u cjelini, ja vas sve još jednom srdačno pozdravljam i zahvaljujem što ste se odazvali našem pozivu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.