Olimpijada znanja 2024




Olimpijada znanja 2024

U cilju popularizacije prirodno-matematičkih nauka, a prepoznajući potrebu stalnog podsticanja darovitih učenika da razviju i iskažu svoj talenat, Prirodno-matematički fakultet i Društvo matematičara i fizičara Crne Gore organizuju Olimpijadu znanja 2024 - takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola Crne Gore  iz matematike, prirodnih nauka i programiranja.

Takmičenje, koje se organizuje pod pokroviteljstvom rektora Univerziteta Crne Gore, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i kompanije doMEn, održaće se u zgradi tehničkih fakulteta u Podgorici u subotu, 11. maja u 11:00 sati za matematiku, fiziku, biologiju i hemiju. Na istom mjestu, u petak, 17. maja u 11:00 organizovaće se takmičenje iz programiranja.

Prijavljivanje:

Sve škole mogu poslati do četiri učenika po kategoriji (po razredu i po predmetu), a prijave se podnose elektronskim putem preko linka: https://olimpijada.ucg.ac.me/login zaključno sa 25. aprilom 2024. godine. Spiskovi prijavljenih takmičara biće istaknuti na web stranici Prirodno-matematičkog fakulteta.

Kategorije:

Matematika (sedam kategorija): Takmiče se učenici tri posljednja razreda osnovne škole (u tri kategorije – VII, VIII i IX razred) i sva četiri razreda srednje škole (u četiri kategorije po razredima).

Fizika (šest kategorija): Takmiče se učenici dva posljednja razreda osnovne škole (u dvije kategorije – VIII i IX razred) i sva četiri razreda srednje škole (u četiri kategorije po razredima).

Biologija (šest kategorija): Takmiče se učenici dva posljednja razreda osnovne škole (u dvije kategorije – VIII i IX razred) i sva četiri razreda srednje škole (u četiri kategorije po razredima).

Hemija (šest kategorija): Takmiče se učenici dva posljednja razreda osnovne škole (u dvije kategorije – VIII i IX razred) i sva četiri razreda srednje škole (u četiri kategorije po razredima). Suorganizator takmičenja iz hemije je Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore.

Programiranje (dvije kategorije): Takmiče se učenici osnovne škole u prvoj kategoriji i učenici sva četiri razreda srednje škole u drugoj kategoriji. Mogu se prijaviti i učenici koji će se 11. maja takmičiti u nekoj drugoj kategoriji.

Akcenat je na gradivu iz tekućeg razreda, ali se od svih takmičara očekuje poznavanje i gradiva iz prethodnih razreda. Učenici srednjih škola iz svih predmeta takmiče se po gimnazijskom programu.

 

    



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.