23.06.2017

Milena Đukanović na Radionici za Evropske mlade vođe u Kini

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Direktor instituta „Konfučije“ Univerziteta Crne Gore, docent Milena Đukanović, je na poziv kineskog ambasadora u Crnoj Goiri,Image gosp. CUI Zhiwein, učestvovala u drugoj radionci za Evropske mlade vođe u Kini.

Organizovana od strane Kineske diplomatske akademije pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova, ova radionica je uspješno okupila učesnike u Pekingu i Zhenjiang-u, u kojoj je 28 delegata iz nekoliko zemalja Evrope imalo priliku da razmijeni mišljenja sa kineskim diplomatama, preduzetnicima i studentima o ulozi Kine u svijetu i o kinesko-evropskim odnosima.

Evropske mlade vođe su, prvog dana programa, diskutovali sa kineskim studentima o procesu finansijske saradnje u okviru inicijative Izgradnja puteva i pojasa i uglavnom o njenim glavnim karakteristikama i aktuelnom uticaju. Ponudili su uvid u angažovanost Kine u njihovim zemljama i pravili poređenja kako bi diskutovali da li je tumačenje inicijative slično. Posebno su istaknuta nova gledišta nakon majskog Međunarodnog foruma za saradnju u okviru Izgradnje puteva. Zatim, posjetili su Huawei kompaniju i upoznali se sa novim inovativnim platformama kao i sa konceptom pametnih gradova i elektronskog zdravstva. Kasnije, posjetili su Diaoyutai gostionicu, mjesto gdje se održavaju važni skupovi i sastanci u glavnom gradu Kine.

Drugog dana delegati Evrope su posjetili Ministarstvo vanjskih poslova Kine. Glavni cilj posjete je bila diskusija o rezultatima najnovijeg samita EU i Kine održanog u Briselu. Kineske diplomate su ih ukratko informisali o važnosti da se Peking priključi u nastavak Evropskih integracija. Teme diskusije su bile uticaj Breksita na pristup Kine prema EU i prostor za bližu saradnju između Kine i EU slijedeći odluku predsjednika SAD-a, Donalda Trampa, da se povuče iz Pariskog sporazuma. Glavni zaključak je da uprkos postojećim razlikama, obije strane su zainteresovane da nastave dijalog u cilju unaprijeđenja partnerstva i traženja zajedničke osnove.

Posljednjeg dana programa, Evropski delegati su diskutovali o pokušaju Kine da se prilagodi kroz inovacije novim standardima ekološke energije i niske stope upotrebe ugljenika. Kao posljedica gore pomenute odluke SAD predsjednika smatraju da Kina treba da ostane posvećena ovom usklađivanju i da taži rješenja za unaprijeđenje uslova životne sredine, uvažavajući postojeći problem. Delegati su kasnije otputovali do Zhenjiang-a gdje su se upoznali sa zvaničnicima Opštine i diskutovali su o mogućnosti buduće saradnje između ovog grada i gradova Evrope. Pitanja od zajedničkog interesa su ulaganja, trgovina, turizam, uvoz i izvoz i obrazovanje. Takođe, može se naći na dnevnom redu potencijalno povezivanje gradova.

Zhenjiang se nalazi na južnoj obali Yangtze rijeke, koja obrazuje „Zlatni krst“ sa Beijing-Hangzhou grand kanalom u gradu. Boraveći tri dana u Zhenjiang-u mlade vođe su uvidjele kako je grad otvoren za ulaganja i kako podstiče inovativna istraživanja. Četvrtog dana programa organizovane su posjete Dago kompaniji i kulturološkom muzeju Vinegar. Petog dana posjetili su Huilong E-town međunarodnu logistiku i Retech Digital industrijski park kao i Kinesko-Švajcarski industrijski park i Zhenjjiang Dalu aerodrom. Prije odlaska šestog dana, delegati su posjetili Zhenjiang City Planning Hall (Sekretarijat za urbanizam) i antički Xijin Ferry.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

25.05.2018 Institut Konfucije

Čas kulture o kineskom čaju  

DETALJNIJE

23.05.2018 Institut Konfucije

Završen HSKK test  

DETALJNIJE

14.05.2018 Institut Konfucije

U otvorenom prostoru Tehnopolisa biće predstavljana i kineska kultura

DETALJNIJE

09.05.2018 Institut Konfucije

Predavanja o kineskoj medicini

DETALJNIJE

09.05.2018 Institut Konfucije

Gostovanje na TV 777

DETALJNIJE

07.05.2018 Institut Konfucije

Kineski kaligrafi imaju dug životni vijek

DETALJNIJE

07.05.2018 Institut Konfucije

Kineska kaligrafska izložba otvorena

DETALJNIJE

04.05.2018 Institut Konfucije

Profesor Pan: Suština konfucijanizma je u miru i harmoniji

DETALJNIJE

04.05.2018 Institut Konfucije

Kineska kaligrafska izložba 7. maja

DETALJNIJE

03.05.2018 Institut Konfucije

Modna priča Marine Banović-Džuver inspirisana Kinom

DETALJNIJE