Čestitka v.f. rektora prof. dr Danila Nikolića povodom Međunarodnog dana studenata




Čestitka v.f. rektora prof. dr Danila Nikolića povodom Međunarodnog dana studenata

MEĐUNARODNI DAN STUDENATA

Čestitka v.f. rektora prof. dr Danila Nikolića

 

Poštovane koleginice i kolege,

Čestitam vam Međunarodni dan studenata sa željom da privatno i profesionalno stasavate u pragmatične, posvećene, tolerantne i zadovoljne ljude, poštovaoce drugog i drugačijeg mišljenja, u one kojima je multikulturalizam i multikonfesionalizam aksiom savremenog društva. Želim vam da budete kreativni, slobodoumni, da kritički promišljate svijet i da, kao pregaoci, mijenjate društvo u kojem živite, doprinoseći demokratskom rastu i razvoju Crne Gore.      

Međunarodni dan studenata već 76 godina podsjeća na žrtvu praških studenata, ali i na slobodarsku iskru koju ni nacistički mrak, ni mnoga druga zlodjela u toku druge polovine 20. vijeka nijesu mogli ugasiti. Na tim čvrstim temeljima, Univerzitet Crne Gore, kao najstarija visokoškolska ustanova u državi, stoji rame uz rame sa mnoštvom evropskih i svjetskih univerziteta, slaveći kao svoje strateške ciljeve multikulturalizam, različitost i saradnju među studentima iz svih krajeva svijeta.               

Univerzitet Crne Gore intenzivno radi na podizanju kvaliteta studija i stvaranju pretpostavki da studenti dio školovanja provedu na razmjeni, a svršeni visokoškolci, koji to žele, nesmetano nastave školovanje u zemlji i inostranstvu, odnosno da steknu znanja i vještine koje će ih preporučiti kod domaćih i stranih poslodavaca. Tako se utire put za nesmetanu internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore, što je jedan od vodećih trendova u Evropskom prostoru visokog obrazovanja, ali i za ostvarivanje osnovne funkcije svake visokoškolske ustanove – obrazovanje referentnih kadrova. 

Poštovane koleginice i kolege, ukazao bih i na jednu važnu činjenicu – studiranje nije samo učenje, polaganje ispita i priprema za buduću profesionalnu karijeru. Riječju – studiranje je generalna proba za život, koja podrazumijeva i druženje, učešće u sportskim i kulturnim aktivnostima, zauzimanje stavova i razmjena ideja o važnim pitanjima, društveno angažovanje, rad za dobro zajednice i rad na sebi.

Želim da istaknem i da poštovanje studentskih prava i njihova efikasna primjena u praksi ostaju visoko na agendi Univerziteta Crne Gore, i da će uprava Univerziteta u svakodnevnom radu biti otvorena za sva studentska pitanja i u tijesnoj saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore obezbjeđivati njihovo pravovremeno rješavanje.

Uz nužno podsjećanje da je obrazovanje ključ svih promjena i zaloga građanskoj jednakosti koju Univerzitet Crne Gore, kao promotor državnog razvoja, promoviše duže od četiri decenije u crnogorskom društvu, upućujem vam još jednom čestitke i želje za dalji napredak i uspjeh u studiranju.

 

    V.F. REKTOR-a

Prof.dr Danilo Nikolić

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.