SPUCG učestvovao na Skupštini Evropske studentske unije u Jerusalimu




SPUCG učestvovao na Skupštini Evropske studentske unije u Jerusalimu

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore učestvovali su na redovnom jesenjem zasijedanju Skupštine Evropske studentske unije, koja je organizovana od 27. novembra do 3. decembra u Jerusalimu.

Skupština je usvojila plan rada Evropske studentske unije do 2020. godine, krovne organizacije nacionalnih studentskih unija iz 38 zemalja Evrope. Istaknuta je neophodnost jače koordinacije svih evropskih studentskih unija u vremenu kada postoji tendencija smanjivanja ulaganja u visoko obrazovanje.

Unija studenata Moldavije dobila je međunarodno priznanje i postala punopravni član Evropske studentske unije uz veliku podršku nacionalnih unija. Na Skupštini je usvojena rezolucija o Bregzitu kojom Evropska studentska unija zahtijeva poštovanje prava svih međunarodnih studenata koji su na studijama u Velikoj Britaniji. Data je podrška nacionalnoj studentskoj uniji iz Mađarske koja je u sukobu sa Vladom Mađarske zbog uslova za dobijanje studentskih kredita i stipendija. Formirano je posebno radno tijelo koje će se baviti pitanjem jednakosti i zastupljenosti žena u studentskim organizacijama.

Od posebne važnosti za crnogorske studente bila je prezentacija organizacije 75. Skupštine Evropske studentske unije, koja će u novembru naredne godine okupiti u Crnoj Gori preko 150 studentskih lidera iz cijele Evrope, a čiji je domaćin Studentski parlament Univerziteta Crne Gore. 

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore je sa studentskim unijama iz država regiona dogovorio uspostavljanje jače saradnje koja bi za rezultat imala primjenu dobrih praksi iz visokog obrazovanja okolnih država.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.