27.03.2017

Otvorena izložba „Put svile - Harmonija za miroljubivi napredak“


Izložba „Put svile- Harmonija za miroljubivi napredak“ koju su  organizovale  tri kulturne institucije: Institut Yunus Emre-Turski kulturni centar Podgorice, Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore i Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana,  otvorena je u JU ,,Muzeji i galerije” .

Posjetioce je pozdravio Sead Đokaj, direktor JU ,,Muzeji i galerije” koji je izrazio zadovoljstvo što se, kako je kazao, ,,u našoj ustanovi organizuje ovakva manifestacija”.

Doc. dr Milena Đukanović, direktorka Instituta Konfucije, ukazala je na to da Kina, Azerbejdžan i Turska imaju svoje specifičnosti i različitosti u pogledu jezika i kuture, ali i mnogo više toga što ih spaja.

-U dugoj istoriji Put svile je obuhvatao široku mrežu karavanskih i pomorskih puteva od Kine do Sredozemlja. Drevni Put svile tokom istorije doživljavao je uspone i padove. U današnje vrijeme Put svile je simbol savremene ekonomske, kulturne, naučne saradnje i povezanosti koji vodi harmoničnom i miroljubivom napretku svih, a to je i moto ovog festivala - kazala je Đukanović i dodala da djela iz umjetnosti i kulture koja predstavljaju organizatori po svojim visokim vrijednostima pripadaju baštini koja doprinosi razvoju ljudske civilizacije i njenog humanog lika.

Kineska direktorka Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore Luo Chun Xia je predstavila program Instituta tokom festivala koji se sastoji iz trid dijela. Prvi dio se odnosi na kaligrafiju, vez na svili, umjetnost pravljenja čaja, tradicionalne muzičke instrumente i tradicionalnu kinesku nošnju, dok se drugi dio odnosi na kinesku tradicionalnu medicinu. Treći segment izložbe podržan je od strane CRBC kompanije i posvećen je replikama auto-puta Bar-Boljare, kao i fotografijama koje prikazuju rad na terenu.

Dvije direktorice Instituta Konfucije dobile su specijalne Zahvalnice zbog svog angažmana na ovom projektu koje su im uručene od strane direktora Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana, gospodina Seyran Mirzazadeh-a.

 

Otvaranju izložbe prisustvovali su i ministar kulture Janko Ljumović, Nela Savković-Vukčević, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, ambasadori NR Kine i Turske, šef diplomatske misije Republike Azerbejdžana.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

22.06.2018 Rektorat

Rektor i predsjednik Upravnog odbora na proširenoj rektorskoj konferenciji BiH

DETALJNIJE

20.06.2018 Rektorat

Konkurs za upis studenata 25. i 26. juna

DETALJNIJE

15.06.2018 Rektorat

Razgovarano o praksi studenata u Njemačkoj i Crnoj Gori  

DETALJNIJE

14.06.2018 Rektorat

Rektor Univerziteta Crne Gore otvorio MECO konferenciju

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

VII Međunarodna konferencija o ugrađenim računarskim sistemima

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

Usvojen predlog UCG: Na budžetu 3501 brucoš

DETALJNIJE

07.06.2018 Rektorat

Interni oglas za angažovanje u nastavi  za studijsku 2018/19. godinu

DETALJNIJE

06.06.2018 Rektorat

Forum i radionica: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU

DETALJNIJE

05.06.2018 Rektorat

Jače povezivanje privrede i Univerziteta rezultira naukom u službi potreba modernog društva

DETALJNIJE

01.06.2018 Rektorat

Rektor UCG na naučnoj konferenciji o Procesu Zapadnog Balkana u Rimu

DETALJNIJE