Studenti umjetničkih fakulteta boraviće u CERN-u




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Studenti umjetničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore izabrani su da borave u studijskoj posjeti CERN-u, u okviru Art@CMS Montenegro radionica, koje Ministarstvo nauke organizuje u saradnji sa akademijama na Cetinju. Među njima su Lidija Martinović, Jelena Šoškić, Iva Kasalica, Nemanja Popović, Kristina Kusovac 
  
Odluku je donijela Komisija u sastavu: dr Mihael Hoh - CERN, osnivač i koordinator Art@CMS programa, prof. mr Ana Matić - Grafički dizajn; Stevan Kojić, Fakultet likovnih umjetnosti - Cetinje, doc. dr Vuk Vuković - Produkcija digitalnih i interaktivnih medija; doc. dr Edin Jašarović - Kreativne industrije, Fakultet dramskih umjetnosti – Cetinje, doc. dr Aleksandar Perunović - Muzički oblici, Muzička akademija - Cetinje. 
 
Umjetničke radionice Art@CMS Montenegro realizovane su na Fakultetu likovnih umjetnosti - Cetinje 20. i 21. februara 2018. godine. Program Art@CMS u dvodnevnoj posjeti predstavio je dr Mihael Hoh, osnivač i koordinator, koji je studente upoznao sa predmetnim izložbama koje su realizuju u Evropi i šire. Profesorica fizike Ines Zlatović, koja je boravila u Ljetnjoj školi CERN-a, prenijela je svoja iskustva iz ove naučnoistraživačke institucije. 

Osnovni cilj Art@CMS programa je podsticanje dijaloga između naučne zajednice CMS-a i mladih umjetnika radi većeg razumijevanja istraživanja fizike čestica i njegovog doprinosa obrazovanju i društvu. Cilj je da se angažuju mladi umjetnici koji mogu doprinijeti stvaranju kreativne sinergije između umjetnosti i nauke.

Dajući odgovor na maksimu „da nauka otkriva, a umjetnost stvara“ osnovna namjera Art@CMS Montenegro radionica je produkovati i realizovati kvalitetne i umjetnički inspirativne ideje i koncepte koje spajaju nauku i umjetnost. Radionice će omogućiti studentima da razviju i razmijene sopstvene ideje i iskustva kroz formu interdisciplinarnog pristupa koji treba da rezultira konkretnim radovima i umjetničkim artefaktima. 

Izabrani studenti će svoje projektne ideje i koncepte razvijati u okviru planirane studijske posjete, početkom marta ove godine. Takođe, postoji mogućnost da se odabrani radovi razvijaju i kao dio praktične nastave, u saradnji sa predmetnim profesorima u toku ljetnjeg semestra 2017-2018, te predstave u okviru redovnih međunarodnih izložbi Art@CMS programa.

Odabrani radovi i projektne ideje će takođe biti predstavljeni u okviru festivala „Otvoreni dani nauke“ koje Ministarstvo nauke Crne Gore planira da realizuje u oktobru 2018. godine.

Umjetnički koordinator radionica je doc. dr Edin Jašarović, Fakultet dramskih umjetnosti – Cetinje.

 

Izvor informacije: Ministarstvo nauka

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.