Otvorena izložba Arhitektonskog fakulteta u susret Danu državnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U susret 13. julu, Danu državnosti, rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić otvorio je danas izložbu „Otvoreni javni prostori“, koju su realizovali studenti treće i četvrte godine Arhitektonskog fakulteta.

„Ova izložba predstavlja dio energije i rezultata koji se stvaraju i sprovode kroz edukacioni proces na Univerzitetu Crne Gore, u kontekstu očuvanja i unapređenja prostornih i identitetskih vrijednosti crnogorskih gradova i crnogorskog društva“, kazao je rektor Nikolić na otvaranju.

Studenti su, kazao je Nikolić, realizovali izložbu kroz nastavne predmete Istorija urbanizma Crne Gore, Morfologija grada i Urbane funkcije i strukture, a pod mentorstvom dekana i profesora Fakulteta Svetislava Popovića i doc.dr Svetlane Perović, koa i saradnika fakulteta.

„Studenti su, uz pomoć saradnika i mentora, između ostalog, kroz eksperimentalno-istraživački i kreativni pristup, predložili raznolike modele intervencija u javnim otvorenim prostorima Podgorice, u cilju njihovog unapređenja, opredjeljujući se za inkorporiranje fleksibilnih, mikro-struktura, opremljene digitalnom informacijom, uvažavajući istovremeno specifičnosti svakog prostora u kojem su intervenisali. Predložene ideje mogu poslužiti kao mogući orjentiri u procesu prilagođavanja otvorenih javnih prostora zahtjevima digitalnog vremena i održivosti istih u 21. vijeku“, kazao je Nikolić.

Kroz 30 izložbenih panoa dimenzija 70x150 cm i publikaciju pripremljenu na 90 strana, koja prati izložbu, prikazana su istraživanja 37 javnih otvorenih prostora (trgova i ulica) crnogorskih gradova, sa različitih aspekata: od istorijske identifikacije, morfoloških analiza, društvene uloge, do prijedloga za očuvanje, regeneraciju i razvoj u 21. vijeku.

Na izložbi su dostupna i tri toma tekstualnog i grafičkog sadržaja, pod nazivom Trgovi i ulice crnogorskih gradova, gdje su u periodu od 2005-2009. godine obrađeni i sistematično prikazani karakteristični javni otovreni prostori: Kotora, Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Mojkovca, Bijelog Polja, Pljevalja, Cetinja, Bara, Budve, Herceg-Novog i Rijeke Crnojevića.
Materijal ove izložbe predstavlja značajnu platformu za dalja istraživanja morfologije i geneze javnih gradskih prostora crnogorskih gradova u kontekstu valorizacije, razvoja i održivosti.

Dekan Arhitekltonskog fakulteta prof. dr Svetislav Popović je spomenuo i kolege koji su zajedno sa studentima iz velikog miljea radova uspjeli da izdvoje dobru kolekciju radova popraćenu publikacijom „Otvoreni javni prostori. Među njima su Jelena Bajić, Marija Vojvodić, Irena Rajković, Ema Alihodžić, Sanja Vlahović i Nevena Mašanović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.