28.06.2017

Rektori Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Novom Sadu potpisali sporazum o saradnji

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić potpisali su Sporazum o saradnji, čiji je cilj promovisanje međunarodne saradnje i unapređenje zajedničkih interesa u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja.

 „Značaj ovog sporazuma nije samo u našem univerzitetskom zajedništvu – Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Novom Sadu, već i u jačanju regionalne interuniverzitetske saradnje i naše ukupne konkurentnosti na Zapadnom Balkanu i prema Evropi“, kazala je Vojvodić.

Ona smatra da je sporazum sa Univerzitetom u Novom Sadu veoma važan, navodeći da će Univerzitetu Crne Gore, u razvojnom smislu, biti veoma značajna iskustva i reference koje ima novosadski Univerzitet kao lider u regionu po pitanju inovativnosti, transfera znanja, povezivanja sa privredom i društvom.

„Radujem se da ovo nije samo pravni okvir, tek slovo na papiru, već zaista istinski prostor za naše zajedničko djelovanje, razmjenu i saradnju“, rekla je rektorka Vojvodić, dodajući da su ovakvi sporazumi dobar „vjetar u leđa“ i mogućnost za saradnju individualnih istraživača i istraživačkih grupa, kao i za mobilnost.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić ocijenio je da je saradnja dva univerziteta tradicionalno dobra i da je obostrana želja da se ona dodatno unaprijedi, što će podrazumijevati razmjenu nastavnika, saradnika i studenata.

„Potpisali smo sporazum koji predstavlja pravni okvir za povezivanje fakulteta koji su u sastvu oba univerziteta. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su naši univerziteti sveobuhvatni i kompletni, da pokrivaju gotove sve oblasti nauke i visokog obrazovanja, a to znači da smo u punoj mjeri kompatibilni i da postoji mogućnost upostavljanja saradnje svih naših fakulteta. Iskreno vjerujem da će ti kapaciteti i potencijali biti iskorišćeni“, naveo je on.            

Sporazumom je predviđena saradnja u istraživačkim aktivnostima i razvojnim projektima, razmjena profesora, nastavnog i nenastavnog osoblja i studenata, razmjena akademskih publikacija, udžbenika i ostalih podataka, promovisanje zajedničkih publikacija, naučnih i nastavnih materijala, kao i organizovanje naučnih simpozijuma i konferencija.

Potpisivanju sporazuma u Novom Sadu, koje je organizovano u okviru Akademskih dana Univerziteta u Novom Sadu u čast obilježavanja  Dana Univerziteta, prisustvovao je i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica, generalni konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost prof. dr Zoran Milošević, kao i prorektori novosadskog Univerziteta.

Rektorka Vojvodić i predsjednik Upravnog odbora Bjelica sastali su se i sa direktorom Instituta BioSense (Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema) prof. Vladimirom Crnojevićem sa kojim su razgovarali o mogućnostima za razmjenu iskustava i potencijalima za zajedničke inicijative.  


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

24.05.2018 Rektorat

Crnogorska delegacija na ministarskoj konferenciji o visokom obrazovanju u Parizu

DETALJNIJE

24.05.2018 Rektorat

UCG preuzima predsjedavanje UNIADRION asocijacijom univerziteta 1. juna

DETALJNIJE

24.04.2018 Rektorat

Informator 2018/19. za buduće studente

DETALJNIJE

15.05.2018 Rektorat

Primjena prava intelektualne svojine značajna za poboljšanje investicionog ambijenta

DETALJNIJE

15.05.2018 Rektorat

Dvije sajamske nagrade za  Univerzitet Crne Gore

DETALJNIJE

14.05.2018 Rektorat

Dnevnik putovanja školskog broda "Jadran"

DETALJNIJE

11.05.2018 Rektorat

Upravni odbor UCG predložio upis za 3501 brucoša

DETALJNIJE

10.05.2018 Rektorat

Izazovi uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori: Šansa za povezivanje nauke i biznisa

DETALJNIJE

09.05.2018 Rektorat

Predstavnici UCG na međunarodnoj konferenciji o plagijarizmu

DETALJNIJE

08.05.2018 Rektorat

Rektor i predsjednik Upravnog odbora posjetili Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

DETALJNIJE