19.07.2017

Struka podržala stav Medicinskog fakulteta o obrazovanju medicinskih sestara u Podgorici


 

Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore i stručni saradnici u praktično-kliničkoj nastavi na studijskom programu Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta uputili su danas apel stručnoj i laičkoj javnosti koji prenosimo u cjelini:

A P E L   S T R U K E

povodom aktuelnih i neprihvatljivih zbivanja vještački izazvanih po pitanju da li profesionalce sestrinstva školovati u Podgorici u Kliničkom centru, a ne u Beranama

Apelujemo kao struka, jedinstveni u nacionalnom udruženju, među kojima su i naši članovi asistenti na praktičnoj - kliničkoj nastavi na studijskom programu Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta, da se razlozi struke razdvoje od bilo kakvih lokal patriotskih, socijalnih ili političkih, i da kao ozbiljno društvo gradimo sisteme obrazovanja i zdravstva po osnovnim standardima koje poznaje savremeni svijet!

Nažalost, moramo se oglasiti javnosti ne samo laičkoj, nego i našim resornim ministarstvima prosvjete i zdravstva da ukažemo da moraju uočiti jednu drastičnu profesionalnu razliku između zdravstvanog tehničara, koji se obrazuje na srednjoškolskom nivou, i medicinske sestre – profesionalca, koji je u zdravstvenom sistemu veoma važna karika u pružanju kvalitetne i sigurne zdravstvene zaštite građana Crne Gore.

Reforma obrazovanja medicinskih sestara primarni je cilj unapređenja studijskog programa VMŠ sestrinstva, a nadasve za ključno i neophodno podizanje kvaliteta rada zdravstvenih ustanova u našoj državi. Zato ovaj studijski program mora biti akademsko pitanje Medicinskog fakulteta i Univerziteta Crne Gore i sa tim se ne smije licitirati.

Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore ima u svom stavu punu podršku Nacionalnog udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore, a svi mi zajedno oslonac u podršci Evropske i Svjetske asocijacije medicinskih sestara, koju su nam ovih dana uputili povodom ovog nesvakidašnjeg miješanja politike u struku i za njih neshvatljivog spora da li naš studijski program treba da bude u Podgorici ili u Beranama. Na kraju, u prilogu Vam šaljemo podršku Evropske i Svjetske asocijacije medicinskih sestara.

Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore

Predsjednik Nada Rondović

i stručni saradnici u praktičnoj - kliničkoj nastavi Dragica Dobrović, Mitar Saveljić, Damir Pavličić, Nada Rondović, Rajka Srdanović, Dragana Brnović i Borko Maraš

Dokumenti

EFN podrska.docx

ICN podrska.docx


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

15.06.2018 Rektorat

Razgovarano o praksi studenata u Njemačkoj i Crnoj Gori  

DETALJNIJE

14.06.2018 Rektorat

Rektor Univerziteta Crne Gore otvorio MECO konferenciju

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

VII Međunarodna konferencija o ugrađenim računarskim sistemima

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

Usvojen predlog UCG: Na budžetu 3501 brucoš

DETALJNIJE

07.06.2018 Rektorat

Interni oglas za angažovanje u nastavi  za studijsku 2018/19. godinu

DETALJNIJE

06.06.2018 Rektorat

Forum i radionica: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU

DETALJNIJE

05.06.2018 Rektorat

Jače povezivanje privrede i Univerziteta rezultira naukom u službi potreba modernog društva

DETALJNIJE

01.06.2018 Rektorat

Rektor UCG na naučnoj konferenciji o Procesu Zapadnog Balkana u Rimu

DETALJNIJE

28.05.2018 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa poljskim Univerzitetom u Pili

DETALJNIJE

28.05.2018 Rektorat

Potpisan Ugovor o saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu

DETALJNIJE