20.07.2017

Šta Medicinski fakultet zna, a ministar zdravlja ne zna


Reagovanje Univerziteta Crne Gore povodom skandaloznog saopštenja Ministarstva zdravlja

 

Šta Medicinski fakultet zna, a ministar zdravlja ne zna

 

Saopštenjem Ministarstva zdravlja, da li iz neznanja ili s namjerom, tuma─Źi se nastavni plan studijskog programa Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta i umjesto onih koji su ve─ç dali ocjenu tom nastavnom planu – me─Ĺunarodnih eksperata - akreditatora, tvrdi da nastava ne treba da se realizuje  u Klini─Źkom centru Crne Gore?!

Otkud kapacitet Ministarstvu zdravlja da preuzima ulogu Vije─ça Medicinskog fakulteta, drugih univerzitetskih tijela i nezavisnih organa i komisija u postupku akreditacije?

Nedopustivo je neznala─Źki, nakon Ministarstva prosvjete, i ─Źin Ministartva zdravlja u vidu saopštenja, uz grubo i demagoško miješanje u rad Medicinskog fakulteta i njegovu autonomiju. Taj politi─Źko-partijski pamflet koji se, a pritom neodgovorno, mo┼że samo izgovoriti na nekom partijskom skupu, teško je razjasniti javnosti!

Da li je mogu─çe da ministar zdravlja ne zna da je Klini─Źki centar to što jeste zato što je u njemu mogu─çe multidisciplinarno tretirati pacijente i ima sve nivoe zdravstvene edukacije – podvla─Źimo edukacije?!!! Da li je mogu─çe da je ministar u analizi nastavnog plana Medicinskog fakulteta pronašao da se kadar visokih medicinskih sestara obrazuje za sekundarni nivo?

Upravo bi Ministarstvu zdravlja trebalo da bude vrhunski strateški cilj da proizvodi profesionalni kadar u visokom sestrinstvu o ─Źemu se ovdje jedino radi! Socijalna demagogija i maglovita strateška obe─çanja nijesu na─Źin komunikacije sa institucijama koje imaju precizno odre─Ĺene du┼żnosti i odgovornosti.

Da li se mi dr┼żanjem do kredibilne evropske diplome visokih medicinskih sestara poigravamo sa „sudbinama ─Źitave regije Crne Gore“, kako politi─Źki pateti─Źno zbori ministar? Ili, mo┼żda on, insistiranjem na upisu na neakreditovani program po neakreditovanom nastavnom planu, upravo neodgovorno ugro┼żava, a ne stvara i unapre─Ĺuje, zdravstvene usluge i zaštitu zdravlja gra─Ĺana Crne Gore?

Vjerovatno ministar zdravlja, pozivaju─çi se u saopštenju na mobilnost, nije u toku studiranja koristio te programe i zapravo miješa dva pojma – mobilnost i saobra─çajni prevoz studenata od Berana do Podgorice.

Koji su to argumenti da bismo vjerovali da ─çe visoke medicinske sestre školovane u Beranama ostati na sjeveru, a one koje se školuju u Podgorici u Glavnom gradu? Kojom to novom infrastrukturom u Opštoj bolnici u Beranama i u kom roku kupljenom i instaliranom, kojim to konkretnim mjerama djelovanja Ministarstva zdravlja, se to mo┼że obezbijediti za, kako ka┼że ministar, upis 2017/2018?

Akademska zajednica, kao što joj je to du┼żnost, zagovora prepoznatu diplomu ove evropski regulisane profesije, ─Źija adresa za sticanje ne mogu biti Berane ve─ç samo Podgorica po akreditovanom programu koji imamo, kao me─Ĺunarodno verifikovanom, i prema Strategiji Univerziteta Crne Gore o internacionalizaciji visokog obrazovanja!

Podsje─çamo da je Univerzitet Crne Gore, ┼żele─çi da doprinese razvoju sjevera, ponudio Vladi partnerstvo za osnivanje studijskih programa poljoprivrede i turizma i subvencioniranje svršenih studenata za otvaranje malih i srednjih biznisa, a tako i podizanje stope zaposlenosti i sprje─Źavanja migracije stanovnika sa sjevera.

I kona─Źno, da pomognemo ministru da utvrdi: Klini─Źki centar je ustanova tercijalnog nivoa i takva nam nastavna baza jeste jedina odgovaraju─ça za školovanje u visokom sestrinstvu i evropski kredibilnu diplomu ovih profesionalaca u modernom zdravstvu koje bi trebalo da gradi. Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore to pouzdano zna!


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.12.2017 Rektorat

Senat formirao Sud ─Źasti i imenovao Ure─Ĺiva─Źki odbor Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE

06.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa delegacijom Čangša Univerziteta nauke i tehnologije

DETALJNIJE

09.12.2017 Rektorat

Izlo┼żba profesora Nenada ┼áo┼íki─ça na presti┼żnoj manifestaciji ÔÇ×Art Basel MiamiÔÇť

DETALJNIJE

05.12.2017 Rektorat

Biotehni─Źki fakultet i Institut za biologiju mora u─Źestvovali na sajmu ÔÇ×Nauka za privreduÔÇť

DETALJNIJE

05.12.2017 Rektorat

SPUCG u─Źestvovao na Skup┼ítini Evropske studentske unije u Jerusalimu

DETALJNIJE

04.12.2017 Rektorat

Profesor dr Veljko Milutinovi─ç o upravljanju EU projektima

DETALJNIJE

01.12.2017 Rektorat

Upravni odbor imenovao profesorice Perovi─ç i Orovi─ç za prorektorice

DETALJNIJE

29.11.2017 Rektorat

Članovi Radne grupe pripremaju izvještaje u procesu samoevaluacije

DETALJNIJE

28.11.2017 Rektorat

Prof. dr Danilo Nikoli─ç novi rektor Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE

28.11.2017 Rektorat

Crna Gora punopravni ─Źlan presti┼żne Evropske organizacije za molekularnu biologiju

DETALJNIJE