Otvoreno pismo ministru prosvjete Damiru Šehoviću




Otvoreno pismo ministru prosvjete Damiru Šehoviću

Otvoreno pismo ministru prosvjete Damiru Šehoviću

 

Poštovani ministre Šehoviću,

Nijesmo samo zabrinuti, već zaprepašćeni nastavkom brutalnih manipulacija iz jednog resora Vlade Crne Gore. U saopštenju Ministarstva prosvjete Crne Gore (22. jul, Vijesti, naslov „VMŠ ne mora da mrdne iz Berana“) uputili ste arogantna uputstva Univerzitetu Crne Gore uz navodni dokaz potkrijepljen telefonski fotografisanim dokumentom.

Prvo: Navedeni dokument je samo Odluka o konačnom dobijanju akreditacije studijskih programa Medicinskog fakulteta, što znači da je Savjet za visoko obrazovanje odobrio izdavanje akreditacije i da Odluka stupa na snagu.

Međutim, Vi taj dokument podmećete svjesno izigravajući propisani postupak akreditacije. U plasiranom dokumentu, kako je vidljivo, nije napisana nijedna „adresa“ na kojoj se izvode studijski programi Medicinskog fakulteta (Medicina, Stomatologija, Farmacija, Fizioterapija i Visoka medicinska škola). U Odluci kojom neodgovorno pravno trijumfujete, pravno gledano, nema ni osnove da postoji bilo koja „adresa“ – ni Podgorica, ni Berane. „Adrese“ na kojima se realizuju akreditovani studijski programi proizilaze iz ukupne akreditacione dokumentacije, kao i dokumentacije za postupak dobijanja licence.

Odluci koju javno zloupotrebljavate, da bude jasno svima, prethodi složen proces akreditacije: Elaborat Medicinskog fakulteta (Opis studijskog programa, njegova realizacija, nastavno osoblje, resursi za izvođenje nastave – nastavno-klinička baza, prostori i odgovarajuća oprema, biblioteka, informacione i komunikacione tehnologije, usklađenost sa standardima profesije, posebno sa direktivama regulisanih profesija u medicini, uporedivost sa dva referentna evropska nastavna programa, i najzad precizni planovi i programi nastave), izlazak Komisije na lice mjesta - Medicinski fakultet i Klinički centar - i njen Izvještaj, kao i konačni Izvještaj ove međunarodne Komisije sa prijedlogom, gdje u ovom slučaju, citiramo, stoji: „Komisija konstatuje da svi studijski programi na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici ispunjavaju propisane kritrerijume i standarde za akreditaciju, usvojene od strane Savjeta za visoko obrazovanje Vlade Crne Gore“.  

Drugo: Vi zlonamjerno ignorišete činjenicu da tek nakon sprovedenog postupka akreditacije slijedi proces licenciranja programa, odnosno „određivanja adrese“. Takođe i to, da licenca mora biti u saglasju sa svim sadržajem akreditacione dokumentacije! Upravo zato Univerzitet Crne Gore ističe: Mi nijesmo podnijeli zahtjev za licencu u Beranama, već za Podgoricu, kako je i akreditovan program Visoka medicinska škola i gdje se po svim propisima mora izvoditi nastava. Vaše jedino pravo je da na traženu licencu sa naše strane - licencu izdate ili ne izdate. Nemate pravno utemeljenje da preinačujete naš zahtjev sa Podgorice u Berane. Licencom za VMŠ u Beranama, a ne u Podgorici, Vi ste krivotvorili proces licenciranja. 

Da zaključimo, time nas gurate u bezakonje, u provizorno sprovođenje nastavnih planova i grubo kršite našu autonomiju. Dakle, preko dokumenta Odluke, koji ste medijski zlorabili, nikako se ne možete zakloniti kako biste ozakonili nezakonito izdatu licencu za Berane.

Dodatno, da ilustrujemo: Kad bi bilo moguće da Vi kao ministar izdajete licencu mimo čitavog sadržaja elaborata i akreditacione procedure, tada bismo mogli očekivati da nam izdate licencu da se program Fizioterapije, koji se po akreditaciji izvodi u Igalu, realizuje, na primjer, na Fakultetu za sport u Nikšiću?!  

Ili, da idemo do kraja u obesmišljavanju Vašeg pokušaja da javnost obmanete poturanjem samo jedne, konačne, Odluke o akreditaciji: da bi se i studije Medicine, sa akreditacijom i licencom u Podgorici i nastavnom bazom u Kliničkom centru, po Vašem političkom i „pravnom“ rezonu, mogle licencirati u Beranama i Opštoj bolnici Berane, koju inače bez ikakvog zakonskog utemeljenja proglašavate nastavnom bazom Univerziteta?!

Treće: Što se tiče Vašeg samovoljnog određivanja nastavnih baza, a u ovom slučaju Medicinskog fakulteta i Visoke medicinske škole, podsjećamo Vas da je to apsolutna nadležnost Univerziteta Crne Gore i njegovog najvišeg akademskog tijela Senata. U odlukama Senata o nastavnim bazama i bazama za realizaciju praktične nastave UCG, u Beranama njesmo propisali ni nastavnu bazu, ni bazu praktične nastave!

Na kraju Vam poručujemo: Izlaganjem javnosti ove Odluke kao tobožnjeg čvrstog pravnog dokaza, Vi ste kao ministar očito demonstrirali da vjerujete da zloupotrebom javnosti, pogotovo laičke, autoritarno možete da tumačite i upotrebljavate pojedina dokumenta kako Vam to volja ili politički interes nalažu. Političkom odlukom, u odsustvu pravne i stručne argumentacije, usuđujete se da silom vlasti poništavate i sami smisao procesa akreditacije, koji je međunarodni postupak. Podsjećamo Vas, a trebalo bi to kao ministar dobro da znate, da su upravo ovi postupci uslov da Univerzitet obavlja funkciju ustanove visokog obrazovanja po javnovažećim akreditovanim studijskim programima, u međunarodno usvojenim standardima i u skladu sa profesionalnim potrebama, kako to Zakon o visokom obrazovanju nalaže.   

Ponavljamo da je jedini razlog Univerziteta Crne Gore da akredituje program Visoka medicinska škola u Podgorici, a ne u Beranama, unapređenje kvaliteta nastavnog procesa i kliničke prakse – sticanje međunarodno uporedive i konkurentne diplome.   

Ostajemo dosljedni poštovanju zakona i akademskih standarda, kao i Ustavom države Crne Gore zagarantovane autonomije Univerziteta koju svojim činjenjem, Ministre, vrijeđate i nipodaštavate.

 

Rektor

Prof. Radmila Vojvodić

 

Dekan Medicinskog fakulteta

Prof. dr Goran Nikolić

 

Senator sa Medicinskog fakulteta

Prof. dr Ranko Lazović

 

Direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta

Prof. dr Aleksandar Vujović

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.