Nastavak agresije neuke Vlade i raznog polusvijeta na autonomiju Univerziteta




Nastavak agresije neuke Vlade i raznog polusvijeta na autonomiju Univerziteta

Izjava prof. dr Predraga Stanišića: 

 

Odluka Upravnog odbora nema mnogo veze sa mnom lično već se radi o nastavku kampanje protiv rektorke Vojvodić koja je do koske ogolila neuki napad Vlade u koaliciji sa raznim polusvijetom na autonomiju Univerziteta. U širem smislu, radi se o disciplinovanju slobodnomisleće i disidentne akademske zajednice i namjeri dovođenja poslušnika na mjesto rektora.

Ovakva odluka teško može iznenaditi bilo koga ko je posmatrao beskrupuloznu kampanju sprovođenja po svaku cijenu, danas je to svakome jasno, evidentno pogrešne odluke Vlade. Kad je odluka pogrešna, treba je ispraviti a ne srljati u nove greške primjenom ‘zakon mi je u topuzu’ metode.

Ali to važi u nekim drugim društvima – kod nas to znači neprincipijelno koaliranje Vlade sa ostrašćenim mediokritetima vođenim prizemnim ličnim interesima i besprizorno i osvetoljubivo izazivanje upravljačke krize na Univerzitetu.

Tužno je što pojedinci koji nažalost donose odluke u ime Crne Gore ni nakon tri decenije tranzicije očigledno fundamentalno ne razumiju i ne prihvataju principe i vrijednosti zapadne civilizacije već traće vrijeme svih građana na mimkriju ispod koje se skriva model društva iz nekih drugih prostora i vremena.

Meni je savjest mirna - veoma sam ponosan na to što je tim na čelu sa rektorkom Vojvodić uradio. Obuhvatna i kompleksna reforma Univerziteta je nešto što po svom obimu i značaju prevazilazi praktično sve što je viđeno u izgradnji i razvoju institucija u Crnoj Gori i njeni pravi dometi tek će se vidjeti. Očigledno, ovakav moderan i profesionalan, a i avangardan, pristup ova državna uprava nema kapaciteta da razumije. Nažalost, tim gore po Crnu Goru.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.