Jelena Tomić studira na Univerzitetu u Sarlandu: Konekcija sa njemačkim jezikom, kulturom i ljudima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

ImageStudentkinja treće godine Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore na odsjeku za njemački jezik i književnost, Jelena Tomić, željela je da znanje njemačkog jezika podigne na napredniji nivo i ta želja dovela je do Njemačke, odnosno Univerziteta u Sarlandu (Universität des Saarlandes).

Kada je govorila o prvom utisku koji je stekla dolaskom u odabranu zemlju, Jelena je kazala da nije imala utisak da je Njemačka za nju „strana“ zemlja, jer nije prvi put da u njoj boravi.

„Od srednje škole sam imala priliku da posjetim Njemačku par puta i tada je nastupila konačna odluka šta bih htjela studirati i u kom pravcu bih htjela ići. U ljetnjem periodu sam, kao student, radila u Minhenu i na neki način vidjela svijet iz druge perspektive. Studentski život je priča za sebe, vrijeme kad treba da izađeš iz komforne zone i pokažeš svima da možeš brinuti o sebi“, rekla je ona.

Jelena govori da svojim dolaskom u Sarbrikenu nije doživjela veliki kulturološki šok kao što je očekivala da će se desiti.

„Grad je zaista specifičan sam po sebi, a činjenica da je pritom i studentski grad čini ga još više interesantnim i posebnim. Uvijek si okružen mladim, ambicioznim ljudima i pozitivnom energijom“, kazala je studentkinja.

Razlike između matičnog fakulteta i fakulteta na kojem je odabrala da provede semestar na programu mobilnosti postoje, kako govori Jelena, počevši od načina predavanja, do metoda ocjenjivanja i načina na koji fakultet funkcioniše.

„Na Univerzitetu u Sarlandu sami možemo da biramo predavanja koja želimo da slušamo, jer ima mnogo opcija. To pravoImage izbora je u meni probudilo želju da nastavim da izučavam jezik i stalno me podsjećalo  zašto sam se opredijelila baš za izučavanje njemačkog jezika i njemačke kulture“, navodi  ona.

Jelena kaže da ima dovoljno slobodnog vremena, te da ima u planu da posjeti zemlje koje nije uspjela vidjeti do sada.

"Još uvijek ne znam gdje vidim sebe za pet,...10,...15 godina", kaže studentkinja, ali, ukoliko se odluči za život u Njemačkoj, dodaje, uvijek će imati ljude na koje može da se osloni i koje može pitati za pomoć.                            

„Važno je ostvariti konekcije sa ljudima širom svijeta. Samim tim možemo uporediti na koji način funkcionišu zemlje i šta je to što bi moglo da pomogne nama kao zemlji, da se napravi bolja oganizacija i sve dovede u red“, rekla je ona.

Poučena iskustvom,  kaže da je kod studenata uvijek prisutan strah da naprave prvi korak, te poručuje da upravo taj jedan korak može otvoriti vrata za nove ideje i prilike za koje možda ne bi ni znali ako ne pokušaju. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.