04.07.2016

Održana radionica o BGP rutiranju i BIRD aplikaciji

 
 

Nacionalna tačka razmjene Internet saobraćaja Crne Gore (Montenegro Internet Exchange Point -MIXP) i Češka tačka razmjene Internet saobraćaja (Neutral Internet Exchange for the Czech Republic – NIX.cz) organizovali su u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore krajem juna i početkom jula radionicu o BGP rutiranju i BIRD aplikaciji.

Učesnici dvodnevne radionice bili su predstavnici Centra informacionog sistema Univerziteta Crne Gore, svih crnogorskih pružalaca usluga povezivanja na Internet, Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije. Cilj radionice bio je proširivanje znanja iz ove oblasti i razmjena iskustava učesnika radi efikasnijeg i boljeg funkcionisanja prve tačke razmjene Internet saobraćaja u Crnoj Gori. Radionica je organizovana u okviru projekta “Strengthening peering and supporting Internet Exchange Points in Danube Region (Danube Peering)”, koji realizuje Centar za informacioni sistem Univerziteta Crne Gore.

Prvog dana radionice predstavnici češkog IXP-a prezentovali su BGP ruting protokol, njegova svojstva i princip funkcionisanja, kao i moguće konfiguracije na jednostavnim laboratorijskim primjerima. Drugi dan bio je posvećen „BGP troubleshooting-u“, tj. načinima za pronalaženje i rješavanje mogućih problema vezanih za konfiguraciju BGP protokola rutiranja. Drugog dana radionice prezentovan je i BIRD alat otvorenog koda, koji je namjenjen za rutiranje Internet protokola među kojima spada i BGP, a koji je razvijen od Fakulteta za matematiku i fiziku Charles univerziteta iz Praga i sponzorisan od NIX.cz.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

29.09.2017 Centar informacionog sistema

Napad na mail server ac.me

DETALJNIJE

19.06.2017 Centar informacionog sistema

Učešće na RIPE NCC IPv6 osnovnom i naprednom treningu

DETALJNIJE

06.12.2017 Centar informacionog sistema
TEST vjest. >>>

28.09.2016 Centar informacionog sistema

Posjeta potpredsjednik Lazović i direktora Biroa za razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije Brahimom Sanouom MIXP-u

DETALJNIJE

31.08.2015 Centar informacionog sistema

NACIONALNA TAČKA RAZMJENE INTERNET SAOBRAĆAJA U CIS-U

DETALJNIJE