Dnevnik takmičara Kineskog mosta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danilo Jeknić, učenik kineskog jezika na Institutu Konfucije, boravio je u Kini i učestvovao u 17. takmičenju Kineski most za strane učenike, od 2. do 14. jula. 

U Peking je stigao 3. jula i posjetio sjedište Konfucije Instituta s drugim učesnicima.

"Otkad znam za sebe, još kao dijete, sanjao sam o Dalekom Istoku i Kini. Oduvijek me privlačila kao posebna i misteriozna destinacija. Bio sam siguran da ću jednog dana posjetiti ovu azijsku zemlju", kazao je Jeknić.

U Kineskom centru za kulturu upoznao se sa nekoliko muzičkih instrumenata, tradicionalnim kineskim kostimima i folklornim rukotvorinama. Kako je ovu zemju do sada poznavao tek iz knjiga, ovo direktno iskustvo mu je donijelo mnogo uzbuđenja. Posjetio je Trgu Tiananmen, carsku Pałacu,  Kineski zid.

Dok se penjao uz zidine, uzvikuno je "Onaj ko nikada nije bio ovdje, nije živio u cjelosti, a ja sam danas heroj". 

Na takmičenje je otišao 6. jula, u Čangšau, na finalno takmičenje. Pripremao se aktivno kroz komunikaciju sa kineskim narodom.

Nakon napornih priprema, Danilo je izašao i upoznao se sa noćnim životom Kine. Šetao je ulicom Taiping, čuvenom kulturnom ulicom u Changsha-. Probao je kinesku hranu, pića.

U društvu ostalih učesnika posjetio je i CRBC kompaniju, Ostrvo narandži, Du Fu River Pavilion i muzeje, potom čuvena mjesta u Čangšau.

Osvojio je nagradu za izuzetnost u takmičenju i nagrađen školarinom za jedan semestar u Kini. Prije povratka iz Kine, rekao je “Zaista sam zahvalan što mi se san iz djetinjstva ostvario. Ima još mnogo toga da se istraži.Kina je jednako čudesna kako sam zamišljao. Vratiću se i istražiti je još bolje, obećavam. Do tada, radiću strpljivo i biti strpljiv da to ostvarim.”



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.