Počasni doktorat 2008: Prof. dr Stiven Vilijamson (Stephen Williamson )




Počasni doktorat 2008: Prof. dr Stiven Vilijamson (<span class="CyrLatIgnore">Stephen Williamson </span>)

Univerzitet Crne Gore je dodijelio počasni doktorat Stivenu Vilijamsonu (Stephen Williamson) sa Instituta za nauku i tehnologiju Univerziteta u Mančesteru UMIST (University of Manchester Institute of Science and Technology), u Velikoj Britaniji.

Profesor Vilijamson je sarađivao sa Elektrotehničkim fakultetom u Podgorici još od davne 1975. godine, uglavnom psoredstvom zajedničkih međudržavnih (The British Council) i evropskih projekata (TEMPUS).

Saradnja se odvijala u periodu kada je profesor Vilijamson radio kao profesor na Univerzitetu u Aberdinu, Imperijal Koledža, Univerziteta u Kembridžu i na UMIST-u, gdje je bio i dekan Elektrotehničkog fakulteta. Takođe, naši istraživači su boravili kod njega na kraćem ili dužem usavršavanju. 

Profesor Vilijamson je, takođe, bio čest gost Elektrotehničkog fakulteta UCG.

Profesor Stiven Vilijamson jedan je od vodećih naučnika u svijetu u oblasti indukcionih mašina. Brojni naučni prilozi u vodećim svjetskim časopisima i na najznačajnijim koneferncijama, profesionalne nagrade i priznanja, među kojima IEEE Achievement Medal 200 i jedna od najprestižnijih u svijetu IEEE Nikola Tesla Award 2001, kao i mnogi doktorati, njih 23 kojim je rukovodio nesporno govore oo naučniku koji je u svojoj profesionalnoj specijalnosti izuzetno poznat i cijenjen u svijetu. Član je mnogih profesionalnih organizacija među kojima je i Kraljevsko inženjerska akademija Velike Britanije.

Profesor Vilijamson je diplomirao inženjerstvo na Imperijal Koledžu. Većinu svoje karijere proveo je na univerzitetima, na Kembridžu i Mančesteru kao i na Univerzitetu Surray, gdje se i penzionisao 2013. godine.

Bio je član britanskog pododbora za elektrotehniku i elektronički inženjering ( RAE2001), te je bio predsjedavajući istog odbora za RAE2008. Takođe, bio je predsjedavajući britanskog REF2014 Electrical and Electronic Engineering, Metallurgy and Materials pod-panela i hongkonškog RAE2014 Electrical and Electronic Engineering pod-panela.

Stiv je tokom svoje akademske karijere sarađivao s privrednicima i prestižnim industrijskim gigantima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.