Otvoren poziv za prijavu projekata u okviru inicijative Erasmus+ Evropski univerziteti za 2024. godinu




Otvoren poziv za prijavu projekata u okviru inicijative Erasmus+ Evropski univerziteti za 2024. godinu

Peti Erasmus+ poziv za podnošenje predloga podržava dalje sprovođenje inicijative Evropski univerziteti, omogućavajući proširenje na najmanje 60 evropskih univerziteta do sredine 2024. godine, u skladu sa Evropskom strategijom za univerzitete.

O pozivu

Ovaj najnoviji Erasmus+ poziv za podnošenje predloga ima ukupni budžet od 189,2 miliona eura i traje od 3. oktobra 2023. do 6. februara 2024. godine.  Poziv će omogućiti da se inicijativa Evropskih univerziteta proširi na najmanje 60 alijansi evropskih univerziteta, sa više od 500 univerziteta do 2024. godine. 

Ovim pozivom se ostvaruje jedna od vodećih inicijativa Evropske strategije za univerzitete [pdf].

Kako se prijaviti

Poziv je otvoreni konkurs zasnovan na kvalitativnim kriterijumima. Nove alijanse imaju pravo prijave. Pored toga, jedna važna novina je mogućnost uspostavljanja Zajednice praksi evropskih univerziteta u cilju podrške bližoj saradnji.

Struktura poziva

Poziv je strukturisan oko dvije teme:

Tema 1: Razvoj duboke institucionalne transnacionalne saradnje

Ova tema poziva će pružiti podršku aplikantima koji žele da uspostave duboku institucionalnu transnacionalnu saradnju između visokoškolskih ustanova u alijansi „Evropskih univerziteta“.

Tema 2: Zajednica praksi za alijanse evropskih univerziteta

Ova tema poziva će pružiti podršku za stvaranje okruženja za saradnju i podršku u kojem alijanse evropskih univerziteta mogu da se okupe kako bi razmijenili dobre prakse i iskustva unutar zajednice alijansi evropskih univerziteta, kao i za dobrobit šireg sektora visokog obrazovanja.

O inicijativi

Poziv u okviru inicijative Evropskih univerziteta Erasmus+ za 2024. godinu podržaće dublju institucionalnu transnacionalnu saradnju između visokoškolskih ustanova. Nadovezuje se na uspijeh poziva objavljenih 2019, 2020, 2022. i 2023. godine. Erasmus+ trenutno podržava 50 alijansi koji okupljaju više od 430 visokoškolskih ustanova iz cijele Evrope.

Alijanse evropskih univerziteta imaju različite modele sistemske, strukturalne i održive transnacionalne saradnje koji jačaju kvalitet, učinak, atraktivnost i međunarodnu konkurentnost visokog obrazovanja širom Evrope, za dobrobit svojih studenata i osoblja, istovremeno promovišući evropske demokratske vrijednosti.

Evropski univerziteti mogu bolje da rešavaju društvene izazove pomjerajući dalje granice transnacionalne saradnje visokog obrazovanja. Oni jačaju kvalitet i relevantnost za vještine koje će biti tražene i u budućnosti, daju mladim ljudima, cjeloživotnim učenicima i istraživačima prave kompetencije i vještine za zelenu i digitalnu tranziciju i čine da postanu inovatori i preduzetnici sjutrašnjice, dok istovremeno imaju pozitivan uticaj na njihove inovacijske ekosisteme i zajednice.

Poziv za 2024. godinu ima za cilj da ispuni ambiciozne ciljeve postavljene kroz:

Više o inicijativi Evropski univerziteti možete pronaći ovdje.

Komisija i Evropska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu održaće otvorenu informativnu sesiju o pozivu za potencijalne kandidate za inicijativu Erasmus+ Evropski univerziteti za 2024. godinu 10. novembra 2023. godine (14.30 – 17.00 CET) .

Sesija će se prenositi na vebu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.