Drugi otvoreni poziv inkubatora: Projekat REINFORCING na Balkanu




Drugi otvoreni poziv inkubatora: Projekat <span class="CyrLatIgnore">REINFORCING</span> na Balkanu

Projekat REINFORCING podržava organizacije i institucije u Evropi da pređu na novu paradigmu u kojoj odgovornost i otvorenost pokreću procese istraživanja i inovacija. Da bi zelena i digitalna tranzicija bila pravedna i inkluzivna, institucije i teritorije treba da pređu na otvorenije i transparentnije prakse istraživanja i inovacija (R&I) u kojima svi akteri dijele odgovornost za razvoj usluga i proizvoda koji su prihvatljivi, održivi i donose društveno zadovoljstvo. Pristup otvorenog i odgovornog istraživanja i inovacija (ORRI) promoviše napore saradnje - od dijeljenja rezultata istraživanja što je ranije moguće do uključivanja građana u procese zajedničkog stvaralaštva, R&I treba da budu otvoreni za cijelo društvo.

Da bi podržao ovu promjenu, REINFORCING ima ograničeno finansiranje u ukupnom iznosu od 480.000 eura za 96 grantova – između 20.000 i 60.000 eura biće dodijeljeno po pojedinačnom grantu – i otvoren je za institucije iz cijele Evrope koje žele da razviju projekte koji imaju za cilj primjenu novih načina istraživanja i inovacija koji pokreću pravednije tranzicije. 

Ovaj poziv je drugi od sedam koje projekat pokreće za kaskadne grantove i podržava teritorije i organizacije koje po prvi put eksperimentišu sa ORRI (otvoreni pozivi inkubatora za ORRI). Cilj ovog poziva inkubatora je jačanje ORRI unutar balkanskog područja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija i Slovenija), angažovanje institucija da se posvete razumijevanju i implementaciji principa i praksi ORRI.

U ovom pozivu biće finansirani projekti koje predlože mali konzorcijumi od najmanje dvije organizacije učesnice. Konzorcijum treba da uključi najmanje 2 subjekta sa sjedištem u zemljama EU (država članica ili pridružena zemlja), uključujući njihove najudaljenije regione ili pridružene zemlje koje ispunjavaju uslove za dobijanje grantova Horizon Evropa, pod uslovom da podnosioci prijava nijesu obuhvaćeni sankcijama Savjeta koje su na snazi. Najmanje jedan od entiteta treba da ima sjedište ili da posluje na Balkanu i treba da bude glavni korisnik većine aktivnosti koje će biti sprovedene u njegovim prostorijama.

Rok za podnošenje prijava je 30. maj 2024. godine do 17.00 časova.

Više detalja o pozivu možete pronaći ovdje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.