Raspisan novi Konkurs za dodjelu stipendija "Studentske solidarnosti"




Raspisan novi Konkurs za dodjelu stipendija "Studentske solidarnosti"

Projekat pod nazivom „Studentska solidarnost” SPUCG realizuje se sa osnovnim ciljem i željom da pomogne studentima koji se nalaze u nepovoljnom socijalnom položaju, a koji su tokom studija postigli zavidne rezultate i koji ujedno iskazuju veliki stepen i učešće u studentskom, humanitarnom, građanskom i sportskom aktivizmu. Kroz projekat „Studentska solidarnost“, kao društveno odgovorna organizacija, ukazujemo na značaj solidarnosti, podrške i kolektivne odgovornosti.

Projekat koji podrazumijeva dodjelu 15 stipendija studentske solidarnosti, u iznosu od po 400,00 EUR nastavljen je i u ovoj godini.

U okviru prvobitno raspisanog konkursa za stipendije “Studentske solidarnosti”, kancelariji Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore je dostavljeno 6 (šest) prijava. Imajući u vidu da su sve prijave blagovremene i potpune, Komisija za dodjelu stipendija „Studentske solidarnosti” donijela je 18.03.2024. godine Odluku o dodjeli stipendija studentima Univerziteta Crne Gore u okviru projekta „Studentska solidarnost“ za 2024. godinu, kojom je dodijeljeno ukupno 6 (šest) stipendija.

Imajući u vidu da je predodređen budžet za dodjelu ukupno 15 stipendija, Komisija je odlučila da raspiše NOVI KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA „STUDENTSKE SOLIDARNOSTI” I TO ZA PREOSTALIH 9 (DEVET) STIPENDIJA.

U nastavku je tekst konkursa u cjelosti:

Pravo prijave na Konkurs za dodjelu stipendije ima student Univerziteta Crne Gore koji  ispunjava sljedeće uslove:

  • da je student Univerziteta Crne Gore;
  • da student i/ili član njegove uže porodice ostvaruje/u pravo na socijalno primanje kod Centra za socijalni rad;
  • da student doprinosi studentskom/građanskom aktivizmu, sportu ili kulturi kroz rad u studentskim organizacijama, nevladinom sektoru ili učešćem u takmičenjima i manifestacijama iz oblasti kulture i sporta.

Uz prijavu za dodjelu stipendije, kandidati obavezno dostavljaju:

  • potvrdu o studiranju;
  • potvrdu Centra za socijalni rad iz opštine prebivališta da student i/ili član njegove uže porodice ostvaruje/u pravo na socijalno primanje;
  • potvrdu o doprinosu studentskom/građanskom aktivizmu (od studentske organizacije ili NVO sektora);
  • dokaz o rezultatu ostvarenom na sportskom takmičenju;
  • dokaz o doprinosu kulturnom i umjetničkom životu mladih u Crnoj Gori.

Po ovom konkursu se dodjeljuje 9 stipendija, i to:

  • 3 stipendije za studente sa organizacionih jedinica iz oblasti društvenih nauka;
  • 3 stipendije za studente sa organizacionih jedinica iz prirodnih i tehničkih nauka;
  • 3 stipendije za studente sa organizacionih jedinica iz oblasti umjetnosti (Fakultet dramskih umjetnosti, Muzička akademija i Fakultet likovnih umjetnosti).

Stipendija iznosi 400,00 EUR i isplaćuje se u dvije rate po 200.00 EUR po semestru,  prenosom sredstava na žiro račun dobitnika stipendije.

Dodijeljena sredstva iz stava 1 ovog člana su bespovratna.

Uslovi, kriterijumi i postupak za dodjelu stipendije su propisani Pravilnikom o kriterijumima, načinu, uslovima i visini stipendija studentima Univerziteta Crne Gore u okviru projekta „Studentska solidarnost“, br. 251 od 17.11.2020. godine (uz izmjene izvršene na osnovu odluke Skupštine Studentskog parlamenta UCG br. 01 – 708/1 od 16.01.2023. godine). Tekst Pravilnika je dostupan na sajtu Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (spucg.ucg.ac.me).

Prijave na Konkurs se podnose radnim danima u periodu od 10 do 13 časova,  zaključno sa 8. aprilom 2024. godine u 13 časova.

Prijave se predaju neposredno kancelariji SPUCG u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, poštom ili mailom (skeniranu dokumentaciju u PDF formatu poslati na e-mail adresu: spucg@ucg.ac.me).

Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzeti u razmatranje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.