Ulysseus plovi ka novoj luci: Evropska komisija odobrila grant za još četiri godine




<span class="CyrLatIgnore">Ulysseus</span> plovi ka novoj luci: Evropska komisija odobrila grant za još četiri godine

Evropski univerzitet Uliseus ulazi u drugu fazu u kojoj će biti raznovrsniji, komplementarniji, višejezični, multikulturalni i bogatiji u obrazovanju, nauci i inovacijama.

Evropska komisija objavila je da je Uliseus jedan od evropskih univerzitetskih saveza izabranih za još 4 godine finansiranja, sa grantom od 12,8 miliona eura. Ova vijest potvrđuje da, od sada pa nadalje, Uliseus ima 8 univerziteta članica i jača svoj desetogodišnji plan. Novo finansiranje osigurava konsolidaciju programa i struktura dizajniranih tokom prve faze projekta.

Alijansu sada zvanično čini ukupno osam partnerskih univerziteta: Univerzitet u Sevilji (Španija), Univerzitet u Đenovi (Italija), Univerzitet Azurne obale (Francuska), Tehnički univerzitet u Košicama (Slovačka), MCI | Preduzetnička škola (Austrija), Univerzitet primijenjenih nauka Haaga-Helia (Finska), Univerzitet u Munsteru (Njemačka) i Univerzitet Crne Gore (Crna Gora). Dakle, Uliseus će biti raznovrsniji po istoriji i veličini i uključiće sve vrste visokoškolskih ustanova.

U tom smislu, udruženje Uliseus sada ima osam različitih univerziteta, čvrsto uključenih u razvoj svojih regiona i gradova: pet sveobuhvatnih univerziteta (Univerzitet u Sevilji, Univerzitet Azurna obala, Univerzitet u Đenovi, Univerzitet u Munsteru i Univerzitet Crne Gore), jedan tehnički univerzitet (Tehnički univerzitet u Košicama) i dva univerziteta primijenjenih nauka (MCI | Preduzetnička škola i Haaga-Helia).

Ova raznolikost univerziteta, zemalja i regiona pomogla je da se stvori komplementarna, dinamična i svestrana alijansa, koja zajedno sa 158 pridruženih partnera razvija agilan, održiv i proaktivan inovativni ekosistem. Cilj ovog ekosistema je da podstakne sinergiju između četiri misije visokoškolskih institucija: obrazovanje, istraživanje, inovacije i usluge društvu, da se pozabave UN, evropskim, regionalnim i lokalnim izazovima.

Uz podršku Erasmus+ finansiranja kao dio Inicijative evropskih univerziteta, Uliseus će ići van evropskih granica kao strateški cilj u ovoj novoj fazi, tako da će Alijansa razviti širenje umrežavanja i naseliti tri Uliseusove filijale u ne-evropskim zemljama. Osim toga, Ulisseus, koji će uskoro otvoriti upis za svoj prvi zajednički master, nastaviće da razvija svoju dvostruku i zajedničku akademsku ponudu u ovoj novoj fazi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.