Izjava rektorke prof. Radmile Vojvodić nakon opstruiranja izbora prorektorskog tima na Upravnom odboru




Izjava rektorke prof. Radmile Vojvodić nakon opstruiranja izbora prorektorskog tima na Upravnom odboru

Nakon mjesec dana nagađanja da li će i kada biti sjednica Upravnog odbora, ovo je nezapamćeno zamešateljstvo u radu najvišeg upravljačkog tijela Univerziteta Crne Gore i novi atak na autonomiju Univerziteta.

Opstruiran je prijedlog saradničkog tima rektora koji je uvijek neminovno uvezan sa razvojnim programom rektora na osnovu kojeg je izabran u novom mandatu.

Unošenje ličnih animoziteta, koje pripisujem predsjedniku Upravnog odbora, i nipodaštavanje dosadašnjeg izuzetno uspješnog rada prorektora prof. dr Predraga Stanišića, čiji je izbor osporen, kao i daljeg toka sjednice koji je rezultirao neizborom kompletnog saradničkog tima rektora, potvrđene su spekulacije kojima je javnost bila zasuta prethodnih mjeseci.

Predsjednik Upravnog odbora Duško Bjelica, koji ima i senatorsko zvanje, u monopolu funkcija koje je prigrabio, demonstriranjem moći i uz pozivanje na zvaničnu i nezvaničnu podršku Vlade, očito svojim djelovanjem doprinosi produbljivanju krize upravljanja na Univerzitetu Crne Gore.

Inače, na ovoj sjednici predstavnici Vlade u Upravnom odboru tražili su odlaganje zbog problematičnog dnevnog reda i nagomilanih nepripremljenih tačaka važnih za funkcionisanje Univerziteta Crne Gore, pa je bjelodano zašto je ona nastavljena i s kojim motivima.

Ovakav rad Upravnog odbora upućuje na produbljivanje krize upravljanja, koja ima za cilj samo jedan scenario - moju ostavku ili smjenu. 

Rektor

Prof. Radmila Vojvodić



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.