13.04.2018

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Prestižna Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja je okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta, sa četiri kontinenta, otvorena je zvanično danas u Budvi.

 Konferencija koja ima 15 godina tradicije i razmatra aktuelne teme i novine iz svih oblasti sportskih nauka i sportske medicine, uz multidisciplinarni pristup, i sa aspekta drugih nauka, od početka ima podršku Univerziteta Crne Gore, podsjetio je danas na otvaranju Rektor Univerziteta prof. dr Danilo Nikolić.

„Od osnivanja Crnogorske sportske akademije 2003. godine i utemeljenja ove Međunarodne Konferencije Univerzitet je svih proteklih 14 godina, preko Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, pružao svesrdnu pomoć Crnogorskoj sportskoj akademiji, zajedno sa drugim sportskim institucijama i udruženjima“, kazao je Nikolić.

On je istakao da je ta podrška danas doprinijela da konferencija postane  jedinstveni događaj u regionu, na domaćem i međunarodnom planu,  i da postane jedna od najznačajnijih i najprestižnijih manifestacija u oblasti sporta i sportske medicine.

Rektor Nikolić je iskazao posebno zadovoljstvo zbog  tog što CSA na samoj konferenciji pruža priliku za promociju mladih istraživača i najboljih i najinventivnijih žena istraživača, kroz ustanovljene nagrade.  

„To može biti podsticaj i polazna osnova za dalji naučno-istraživački rad mladih talenata“, istakao je Rektor Nikolić.

Ministar Nikola Janović je kazao da se značaj ove konferencije ogleda u tome što  pruža mogućnosti za podsticanje razvoja sportske nauke u Crnoj Gori.

„Vjerujem da će Konferencija biti dobra prilika i prostor za razmjenu naprednih iskustava i prakse koja će doprinijeti boljoj promociji sporta, zdravlja i važnosti edukacije u različitim modelima brige o budućim naraštajima“, kazao je Janović. On je istakao da Ministarstvo realizuje aktivnosti na unapređenju kvaliteta života građana, a pogotovo mladih, kroz bavljenje sportom, kao ključnog elementa za psiho-fizički i socijalni razvoj ličnosti, a u cilju stvaranja zdrave nacije.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović je kazao da je i ove godine glavni fokus upravo na studentima.

„Ugostili smo 100 studenata magistarskih i doktorskih studija i pripremili za njih predavanja profesora sa Univerziteta u Nici Sofija Antipolis, kroz Erasmus + program“, kazao je Popović.

On je dodao da su predavači konferencije, njih devet po pozivu,  vodeći naučni istraživači i eksperti na polju sportskih nauka. Na konferenciji će pored dvije radionice biti organizovane i panel diskusije.

„Imali smo viziju prije pet godina da naša konferencija sa regionalne izraste u internacionalnu, i danas, u petom izdanju organizovanom prema modernim stadardima i naučnim procedurama, mogu slobodno da kažem da je ovo najprepoznatljivija konferencija na polju sportskih nauka na našm kontinentu i šire“, zaključio je Popović.

Za poseban doprinos i podršku uspješnosti međunarodne naučne konferencije u domenu sporta, predsjedavajući konferencije  prof. dr Duško Bjelica uručio je četiri zlatne  plakete. Plakete su primili  ministar Janović, u ime Vlade Crne Gore, Rektor Nikolić u ime Univerziteta, predsjednik Dušan Simonović u ime  Crnogorskog olimpijskom komiteta i prof. dr Zoran Milošević, član pokrajinske Vlade Vojvodine u ime Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživanje - Vlade Vojvodine

Konferenciju koja traje od 12. do 15 aprila organizuje Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, odnosno Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore. 

Više o programu konferencije dostupno je na linku: http://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/21837-zvanicno-otvaranje-xv-medunarodne-naucne-konferencije-u-domenu-sportske-nauke-13-aprila 

Fotografije sa otvaranja

Video materijal sa konferencije dostupan je na: http://www.infobiro.tv/ 

 

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

22.06.2018 Rektorat

Rektor i predsjednik Upravnog odbora na proširenoj rektorskoj konferenciji BiH

DETALJNIJE

20.06.2018 Rektorat

Konkurs za upis studenata 25. i 26. juna

DETALJNIJE

15.06.2018 Rektorat

Razgovarano o praksi studenata u Njemačkoj i Crnoj Gori  

DETALJNIJE

14.06.2018 Rektorat

Rektor Univerziteta Crne Gore otvorio MECO konferenciju

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

VII Međunarodna konferencija o ugrađenim računarskim sistemima

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

Usvojen predlog UCG: Na budžetu 3501 brucoš

DETALJNIJE

07.06.2018 Rektorat

Interni oglas za angažovanje u nastavi  za studijsku 2018/19. godinu

DETALJNIJE

06.06.2018 Rektorat

Forum i radionica: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU

DETALJNIJE

05.06.2018 Rektorat

Jače povezivanje privrede i Univerziteta rezultira naukom u službi potreba modernog društva

DETALJNIJE

01.06.2018 Rektorat

Rektor UCG na naučnoj konferenciji o Procesu Zapadnog Balkana u Rimu

DETALJNIJE