13.04.2018

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Prestižna Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja je okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta, sa četiri kontinenta, otvorena je zvanično danas u Budvi.

 Konferencija koja ima 15 godina tradicije i razmatra aktuelne teme i novine iz svih oblasti sportskih nauka i sportske medicine, uz multidisciplinarni pristup, i sa aspekta drugih nauka, od početka ima podršku Univerziteta Crne Gore, podsjetio je danas na otvaranju Rektor Univerziteta prof. dr Danilo Nikolić.

„Od osnivanja Crnogorske sportske akademije 2003. godine i utemeljenja ove Međunarodne Konferencije Univerzitet je svih proteklih 14 godina, preko Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, pružao svesrdnu pomoć Crnogorskoj sportskoj akademiji, zajedno sa drugim sportskim institucijama i udruženjima“, kazao je Nikolić.

On je istakao da je ta podrška danas doprinijela da konferencija postane  jedinstveni događaj u regionu, na domaćem i međunarodnom planu,  i da postane jedna od najznačajnijih i najprestižnijih manifestacija u oblasti sporta i sportske medicine.

Rektor Nikolić je iskazao posebno zadovoljstvo zbog  tog što CSA na samoj konferenciji pruža priliku za promociju mladih istraživača i najboljih i najinventivnijih žena istraživača, kroz ustanovljene nagrade.  

„To može biti podsticaj i polazna osnova za dalji naučno-istraživački rad mladih talenata“, istakao je Rektor Nikolić.

Ministar Nikola Janović je kazao da se značaj ove konferencije ogleda u tome što  pruža mogućnosti za podsticanje razvoja sportske nauke u Crnoj Gori.

„Vjerujem da će Konferencija biti dobra prilika i prostor za razmjenu naprednih iskustava i prakse koja će doprinijeti boljoj promociji sporta, zdravlja i važnosti edukacije u različitim modelima brige o budućim naraštajima“, kazao je Janović. On je istakao da Ministarstvo realizuje aktivnosti na unapređenju kvaliteta života građana, a pogotovo mladih, kroz bavljenje sportom, kao ključnog elementa za psiho-fizički i socijalni razvoj ličnosti, a u cilju stvaranja zdrave nacije.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović je kazao da je i ove godine glavni fokus upravo na studentima.

„Ugostili smo 100 studenata magistarskih i doktorskih studija i pripremili za njih predavanja profesora sa Univerziteta u Nici Sofija Antipolis, kroz Erasmus + program“, kazao je Popović.

On je dodao da su predavači konferencije, njih devet po pozivu,  vodeći naučni istraživači i eksperti na polju sportskih nauka. Na konferenciji će pored dvije radionice biti organizovane i panel diskusije.

„Imali smo viziju prije pet godina da naša konferencija sa regionalne izraste u internacionalnu, i danas, u petom izdanju organizovanom prema modernim stadardima i naučnim procedurama, mogu slobodno da kažem da je ovo najprepoznatljivija konferencija na polju sportskih nauka na našm kontinentu i šire“, zaključio je Popović.

Za poseban doprinos i podršku uspješnosti međunarodne naučne konferencije u domenu sporta, predsjedavajući konferencije  prof. dr Duško Bjelica uručio je četiri zlatne  plakete. Plakete su primili  ministar Janović, u ime Vlade Crne Gore, Rektor Nikolić u ime Univerziteta, predsjednik Dušan Simonović u ime  Crnogorskog olimpijskom komiteta i prof. dr Zoran Milošević, član pokrajinske Vlade Vojvodine u ime Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživanje - Vlade Vojvodine

Konferenciju koja traje od 12. do 15 aprila organizuje Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, odnosno Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore. 

Više o programu konferencije dostupno je na linku: http://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/21837-zvanicno-otvaranje-xv-medunarodne-naucne-konferencije-u-domenu-sportske-nauke-13-aprila 

Fotografije sa otvaranja

Video materijal sa konferencije dostupan je na: http://www.infobiro.tv/ 

 

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

03.04.2018 Rektorat

Čestitka Rektora Univerziteta Crne Gore za Dan studenata

DETALJNIJE

18.04.2018 Rektorat

Tatjana Stanovčić izabrana za dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo

DETALJNIJE

15.04.2018 Rektorat

Uručena prizanja najboljima

DETALJNIJE

11.04.2018 Rektorat

Dani inženjera

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Sajam američkih univerziteta

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Radionica o finansijskom i administrativnom upravljanju H2020 projektima

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Povodom Dana studenata Rektor se sastao sa predstavnicima Studentskog parlamenta

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat
Na sastanku u CANU-u razgovarano o unapređenju visokog obrazovanja. >>>