Filološki fakultet

Biografija - Ivanović Balša




Biografija - Ivanović Balša

Balša Ivanović rođen je  20.07.1986. na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završio je na Cetinju i stekao diplomu “Luča” za izuzetne rezultate postignute tokom tog perioda školovanja. Nakon toga, upisao je Institut za strane jezike na Univerzitetu Crne Gore i diplomirao 2013. kao jedan od najboljih studenata i stekao zvanje Bečelor prevodilaštva – engleski i ruski jezik. Za svoje izuzetne rezultate tokom četvorogodišnjih studija dobio je brojne nagrade i priznanja: dobitnik stipendije fondacije “Ljubica i Tomo Lompar” kao jedan od šest najboljih studenata u Crnoj Gori 2010. godine, Nagrada Univerziteta Crne Gore za najboljeg studenta Instituta za strane jezike akademske 2011/2012 godine, Sertifikat za izuzetne rezultate postignute u akademskoj 2011/2012 godini na Institutu za strane jezike, UCG (osnovne studije, B.A.), Sertifikat za izuzetne rezultate postignute u akademskoj 2012/2013 godini na Institutu za strane jezike, UCG (specijalističke studije). Tokom osnovnih studija, pohađao je ljetnju školu za ruski jezik na Državnom institutu za ruski jezik "A.S.Puškin" i pokazao odlične rezultate. 

2015. godine magistrirao je na Institutu za strane jezike sa ocjenom A na temu Domestikacija i forenizacija u prevodima poeme “Moskva-Petuški” Venedikta Jerofejeva na engleski i srpski jezik i time stekao zvanje Magistra prevodilaštva – engleski jezik. Doktorske studije na Filološkom fakultetu u Nikšiću (odsjek - Nauka o jeziku) upisao je 2020. godine, kada je i dobio prestižniju stipendiju Ministarstva nauke za doktorska istraživanja kao jedan od petnaest dobitnika. Boravio je u studijskoj posjeti Univerzitetu u Lajpcigu, Insitut za primijenjenu lingvistiku i translatologiju u sklopu doktorskih studija. 

U periodu od 2013. do 2018. godine radio je kao spoljni saradnik u nastavi za engleski i ruski jezik na UCG. Profesionalno se bavi prevođenjem od 2013. godine, a od 2019, kada je i stekao licencu, bavi se i prevođenjem u svojstvu sudskog tumača za engleski jezik. Član je Crnogorskog udruženja tumača. Učestvovao je na brojnim radionicama, webinarima, seminarima, držao kurseve ruskog jezika na Institutu za strane jezike, poslovnog engleskog u Američkom uglu na Cetinju, kao i kurs američkog engleskog u saradnji ISJ-a i Američke ambasade u Podgorici. Honorarno je angažovan kao ocjenjivač maturskih i stručnih ispita iz engleskog jezika u Ispitnom centru u Podgorici.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.